Barn och unga placerade i hem för vård eller boende
Skyddat boende ny placeringsform för barn
Här hittar du svar på vanliga frågor om de nya bestämmelserna om skyddat boende.
Kunskapsstöd för personal på HVB
HVB ansvarar för den dagliga omsorgen av placerade barn och unga. Det innebär såväl stöd och uppmuntran som att sätta gränser och hålla uppsikt. Vi har tagit fram ett kunskapsstöd som vägleder HVB i dessa frågor, både utifrån forskningsbaserad kunskap och juridik.
På HVB ska man kunna känna sig trygg, både som placerad ungdom och som personal. Kunskapsstödet innehåller också vägledning kring våldsförebyggande arbete på HVB och de rättsliga förutsättningarna att agera vid våldsamma incidenter.
Till kunskapsstödet hör även en studiehandledning, en webbutbildning och en introduktion till utbildningspaketet.
Mer om HVB: Omsorg, gränssättning och våldsförebyggande arbete hos Kunskapsguiden
Webbutbildning och introduktion
Kompetensmål för arbete på HVB för barn och unga
Vi har tagit fram kompetensmål för vilka grundläggande kunskaper, färdigheter och förhållningssätt alla som arbetar på HVB för barn och unga behöver ha. Kompetensmålen kan till exempel användas av utbildningssamordnare för att utforma kurser för HVB-personalen, eller av verksamhetsansvariga i arbetet med att utveckla kvaliteten och vid rekrytering av ny personal.
Läs mer och ladda ner kompetensmålen hos Kunskapsguiden
Mer material om HVB
Podden På djupet – om HVB
Stödboende för barn och unga 16–20 år
Stödboende är en placeringsform för barn och unga i åldern 16–20 år som bedöms kunna bo i ett eget boende med anpassat stöd. De har inte behov av vård- och behandlingsinsatser som på HVB och är så mogna och självständiga att familjehem inte heller bedöms som lämpligt. Syftet med placeringen är att under trygga former träna och förbereda barnet eller den unge för ett vuxenliv i ett eget boende.