Demenssjukdomar

Socialstyrelsen har i uppdrag av regeringen att följa upp och långsiktigt hantera strategiska frågor inom ramen för den nationella strategin för demenssjukdom.

Underlag till utvecklad demensstrategi

Tandvård och munhälsa, hälso- och sjukvård och förebyggande insatser är områden som utvecklas i underlaget till en utvecklad demensstrategi som överlämnades till regeringen den 29 februari 2024. De sju områden som finns i den nuvarande demensstrategin är fortfarande aktuella och har därför uppdaterats i underlaget.

Nationella riktlinjer

Det finns mellan 130 000 och 150 000 personer med demenssjukdom i Sverige. För att förbättra vården och omsorgen om dessa har Socialstyrelsen tagit fram nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom. 

Alla med misstänkt demenssjukdom bör få en medicinsk utredning, och flera yrkesgrupper behöver samarbeta för att ge vård och stöd. Läkemedel kan mildra symtomen. Det är några huvudbudskap i de nationella riktlinjerna om demenssjukdom. De vänder sig framförallt till dig som beslutar om resurser i hälso- och sjukvården och socialtjänsten.

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom

Demenssjukdomar på Kunskapsguiden

Demenssjukdomar finns i olika former. Gemensamt för demenssjukdomarna är försämrat minne, nedsatt kognitiv förmåga och nedsatt förmåga att tolka sin omgivning. All vård och omsorg vid demenssjukdom bör bygga på ett personcentrerat förhållningssätt.

Demenssjukdomar hos äldre personer – Kunskapsguiden

Publicerad: