Utbyt erfarenheter och lär dig mer om mänskliga rättigheter för äldre personer och ålderism

Digitalt erfarenhetsutbyte

Datum  18 mar - 2025
Tid  09:00 - 10:15
Du som arbetar med kvalitets- och verksamhetsutveckling inom äldreomsorgen inbjuds till ett digitalt erfarenhetsutbyte om mänskliga rättigheter och ålderism inom äldreomsorgen. Erfarenhetsutbytet genomförs i samarbete med Institutet för mänskliga rättigheter.

Det finns engagerad och kunnig personal i äldreomsorgens olika delar, och många äldre personer på särskilda boenden är nöjda med den omsorg och service de får. Samtidigt finns det brister vad gäller äldre personers möjligheter att vara delaktiga i frågor som berör dem, enligt en färsk rapport från Institutet för mänskliga rättigheter.

Äldre personers erfarenheter och expertis tas inte tillvara. Förutfattade meningar om äldre personer leder till att beskrivningen av deras behov i hög grad rör sig om mat, att vara hel och ren och att ha det städat och tryggt. Däremot osynliggörs ofta andra behov, som till exempel delaktighet i samhällsgemenskapen och fysisk träning.

Digitalt erfarenhetsutbyte

Detta är ett av flera erfarenhetsutbyten som Socialstyrelsens nationella kompetenscentrum för äldreomsorg bjuder in till under året. Det sker för att du som arbetar med att utveckla äldreomsorgen ska få möjlighet att:

  • få ny kunskap, inspiration och nya idéer
  • utbyta erfarenheter och få kontakt med kollegor som arbetar med samma frågor
  • få exempel på hur andra kommuner och verksamheter möter och löser samma utmaningar.

Upplägg

Brittis Edman, utredare på Institutet för mänskliga rättigheter, inleder erfarenhetsutbytet med utgångspunkt i Institutets rapport ”Hemma är någon annanstans”. I rapporten delar äldre personer med sig av sina erfarenheter av hur mänskliga rättigheter skyddas och respekteras på särskilt boende. Efter kunskapspasset finns det möjlighet att ställa frågor. Erfarenhetsutbytet avslutas med diskussion i mindre grupper.

Frågor som kommer att diskuteras:

  • Hur kan man främja äldres delaktighet i verksamheter och skapa mening i den enskildas vardag – tips och idéer.
  • På vilka sätt kan vi bli bättre på att involvera äldre personer och organisationer som representerar dem när vi utvecklar våra verksamheter?
  • Hur riskerar vi som arbetar i äldreomsorgen att fastna i stereotypa bilder av äldre och att påverkas av ålderism? Hur kan vi motverka det?

Anmälan

Anslut till mötet här

Ingen föranmälan krävs. Viktigt att du loggar in fem minuter i förväg!

Socialstyrelsens nationella kompetenscentrum för äldreomsorg

Vi ser fram emot detta tillfälle! Ställ gärna frågor och ge medskick till oss inför vårt fortsatta arbete med att främja en kunskapsbaserad äldreomsorg.

Mer om uppdraget för Socialstyrelsens nationella kompetenscentrum för äldreomsorg

Kontakt

Socialstyrelsens nationella kompetenscentrum för äldreomsorg