Från misstanke till omtanke – digital temadag om LARO

Webbinarium

Pris  Kostnadsfritt
Datum  20 nov - 2024
Tid  09:00 - 16:00
Som en fortsättning på arbetet att främja en mer jämlik vård och bidra till ökad kunskap om vård och omsorg för personer med opioidberoende bjuder Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och regioner in till en kunskapshöjande inspirationsdag med särskilt fokus på läkemedelsassisterad behandling vid opioidberoende, LARO.

Anmälan

Anmäl dig till digital temadag om LARO

Sista anmälningsdag: 19 november

För vem?

Dagen riktar sig till:

  • dig som arbetar i verksamhetsledning inom beroendevården
  • dig som arbetar med LARO-behandling
  • dig som arbetar inom regionernas hälso- och sjukvård
  • dig som arbetar med stöd till personer med LARO-behandling, både inom regionernas hälso- och sjukvård och som samarbetspartner inom socialtjänstens område.
Vi rekommenderar att personal från olika LARO-verksamheter och deras samarbetsparters samlas och deltar gemensamt. Det ger möjlighet till dialog, erfarenhetsutbyte, främjar samverkan och ökad samsyn mellan profession och verksamhetsföreträdare.

Program

09.00-9.20
Välkomna 
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Socialstyrelsen
 
09.20-10.00
Aktuellt från Socialstyrelsen 
Maria Branting berättar om Socialstyrelsens arbete med föreskrifter, riktlinjer, kunskapsstöd och uppföljning inom området.
 
Läget i landet och framtidens beroendevård, SKR
Zophia Mellgren och Mikael Malm ger en presentation av aktuella utredningar, kartläggningar och statistik på området.
 
10.00-10.10
Paus
 
10.10-11.15
Hur kan vård- och insatsprogrammet och ett vårdförlopp hjälpa våra LARO-patienter?
Hans Ackerot om kunskapsstyrning kring skadligt bruk/beroende genom Nationellt programområde (NPO) psykisk hälsa, nationella arbetsgruppen (NAG) Skadligt bruk och beroende och Vård- och insatsprogram (VIP).
 
Nationellt kvalitetsregister Bättre beroendevård
Härje Widing och Mikael Sandell presenterar aktuell data från den specialiserade beroendevården med ett särskilt fokus på LARO.
 
Nytt regionalt vårdprogram LARO
Martin Kåberg och Mikael Sandell berättar om ett regionalt vårdprogram för LARO-verksamheter i Region Stockholm, som tagits fram för att öka utvecklingstakten mot en god, jämlik och kunskapsbaserad vård.
 
11.15-11.25
Paus
 
11.25-12.00
Från misstanke till omtanke utifrån ett brukarperspektiv
Kristina Lundgren arbetar som brukarinflytandesamordnare i beroendevården i Stockholm, och kommer att delta i ett samtal om dagens tema och vad som är viktigt för att uppnå en jämlik, personcentrerad vård och omsorg.
 
12.00-12.50
Lunch
 
12.50-14.05
Storskalig utbildning och naloxonutdelning i Skåne – varför är fortsatt ökad tillgänglighet viktigt?
Katja Troberg berättar om arbetet med naloxon i Skåne. En opioidöverdos kan hävas med naloxon, men då krävs kunskap om hur sprejen används och att den finns på plats. I nätverket i Skåne ingår LARO-enheter, sprututbytesverksamheter liksom beroende-vårdens slutenvård och öppenvårdsenheter, vilket möjliggjort naloxonutbildning och utdelning på bred front.
 
PRIO - uppsökande primärvård i LARO
Disa Dahlman presenterar uppsökande arbete i Malmö. För patienter med psykiatriska sjukdomar eller opioidberoende har det varit svårt att ta sig till en vårdcentral. Primärvården i Malmö har därför bedrivit uppsökande verksamhet sedan 2016 på LARO-mottagningar och på psykiatriska mottagningar.
 
Samverkan mellan LARO-mottagning och regionens vårdcentraler i Jämtland/Härjedalen
Emma Eliasson beskriver ett länsgemensamt utvecklingsarbete, som skett utifrån behov av ökad kunskap och samverkan, och med utgångspunkt från personer i behov av stöd, vård och behandling av skadligt bruk och beroende. Med koppling till Samsjuklighets- och Narkotikautredningen har man identifierat utvecklingsområden i bred samverkan mellan specialistpsykiatri, socialtjänst och primärvård.
 
14.05-14.20
Paus
 
14.20-15.35
Depotinjektioner till svårast sjuka - för att öka tillgång till vård och stabilisera
Elena Pizzaro Ferrero berättar om lågtröskelinsatser som riktas mot "harm reduction patientgrupp" samt hur depotinjektioner har fungerat för denna grupp. 
 
Mobilt team beroende – uppsökande verksamhet för att öka tillgängligheten till beroendevård
Sofia Lexén beskriver hur utvecklingen av ett mobilt team har gått till och delar med sig av resultaten hittills.
 
Skademinimerande perspektiv inom kommunens boende
Susanne Ågren, Lina Westin och Trine Koivunen berättar om omställningen av ett drogfritt boende till ett arbetssätt med mer skademinimerande perspektiv, och om fortsatt implementering i övriga boenden under 2025. 
 
15.35-16.00 Dialog- och panelsamtal
Andrea Johansson Capusan och Björn Johnson ger sammanfattande reflektioner och diskuterar aktuella problem och utmaningar.
 
Sammanfattning och avslut

Se i efterhand?

Ja, för anmälda deltagare finns en inspelning tillgänglig under en begränsad tid.

Anmälan

Anmäl dig till digital temadag om LARO

Sista anmälningsdag: 19 november

Frågor?

Kontakta maria.branting@socialstyrelsen.se