Stöd för samtal om tobak och nikotin
All rökning är förenad med hälsorisker. Rökning orsakar till exempel sjukdomar i hjärta, kärl och lungor och flera olika typer av cancer. Minst hälften av dem som rökt länge dör i förtid och rökning förkortar livet med i genomsnitt tio år.
Även snusning innebär hälsorisker. På kort sikt ger snuset förändringar i munnens slemhinna, men också påverkan på hjärta och kärl och förhöjt blodtryck. På lång sikt ökar snusning risken för typ 2-diabetes och vissa typer av cancer. Personer som snusar har också en högre total dödlighet och högre dödlighet i hjärt-kärlsjukdomar än personer som inte snusar. Snusning under graviditeten kan också innebära risker, både för den gravida och för fostret eller det nyfödda barnet.
Rekommendationer vid tobaks- och nikotinbruk
Socialstyrelsens nationella riktlinjer om ohälsosamma levnadsvanor ger bland annat rekommendationer om vilket stöd hälso- och sjukvården och tandvården bör erbjuda till personer som röker eller snusar. Riktlinjerna vänder sig till dem som beslutar om resurserna i hälso- och sjukvården och tandvården.
Hälso- och sjukvården behöver särskilt prioritera fyra grupper i arbetet med ohälsosamma levnadsvanor:
- vuxna med särskild risk för allvarlig sjukdom eller försämrat tillstånd på grund av ohälsosamma levnadsvanor
- personer som ska opereras
- gravida
- barn och unga under 18 år
Nationella riktlinjer: ohälsosamma levnadsvanor
Verktyg och stöd i patientarbetet
Filmer Rådgivande samtal om tobak
De två filmerna visar hur råd om att sluta använda tobak kan förmedlas till patienter utifrån två olika scenarios – ett där patienten vill sluta röka och ett där patienten inte vill sluta röka. Filmerna riktar sig främst till personal i hälso- och sjukvården och tandvården och kan användas i informations- och utbildningssammanhang.
Filmerna Kvalificerat rådgivande samtal om rökning
Filmerna är ett exempel på hur hälso- och sjukvården kan arbeta med stöd till rökavvänjning enligt Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård vid ohälsosamma levnadsvanor. Filmerna är i tre delar och illustrerar ett kvalificerat rådgivande samtal om tobak. Barbro Holm Ivarsson som är legitimerad pyskolog har tagit fram och medverkar på filmerna. Hon har arbetat länge med bland annat tobaksavvänjning och motiverande samtal.
Filmerna är tidigare publicerade av Natur & Kultur. Socialstyrelsen hoppas att filmerna på detta sätt blir tillgängliga för fler och att de kommer till nytta som underlag för diskussion och reflektion på arbetsplatser och vid utbildningsträffar.
Vi ser över innehållet på sidan
Denna sida håller på att uppdateras utifrån ny kunskap i våra nationella riktlinjer för vård vid ohälsosamma levnadsvanor.