Kvinna och man i arbetsmöte på kontor

Visualiserade indikatorer synliggör utvecklingen inom hälso- och sjukvården

Publicerad:
Socialstyrelsen presenterar ett nytt sätt att synliggöra, följa och analysera utvecklingen inom hälso- och sjukvården. Först ut är omställningen god och nära vård. Med hjälp av visualiserade indikatorer går det nu att följa och jämföra omställningen i kommun och region.

I början av september presenterade Socialstyrelsen årets uppföljning av omställningen till god och nära vård. Ett underlag i uppföljningen var utvecklingen av tolv så kallade nationella kärnindikatorer, som kopplar till målen med omställningen.

Nu finns en tjänst på vår webbplats där det går att visualisera indikatorer på nationell-, kommun- och regionnivå i diagram och grafer, samt filtrera mellan olika redovisningsnivåer och fördelningar.

– Det är dags att patienter och invånare börjar märka av omställningen till god och nära vård, och att den blir mer enhetlig och genomgripande. Att på effektivt och synligt sätt se hur utvecklingen går är avgörande för att ta rätt beslut i omställningsarbetet. Våra visualiserade nationella indikatorer kopplar direkt till de övergripande målen med omställningen och ger på så vis ett stöd i vad som behöver följas upp nationellt, regionalt och lokal, säger Maria Hilberth, enhetschef nära vård på Socialstyrelsen.

Indikatorerna har valts ut med nyckelord från regeringens mål för god och nära vård. Indikatorn förtroende för hälso- och sjukvården kopplar till exempel till nyckelordet tillgänglig och kontinuitet. Flera av indikatorerna kopplar till flera nyckelord och är beroende av många samverkande faktorer och verksamheter. I indikatorerna på kommun och länsnivå kan man även visualisera fler indikatorer med relevans för kvaliteten på vården, till exempel fallskador i olika boendeformer.

Indikatorer för fler områden på gång

God och nära vård är det första området som presenteras med hjälp av visualiserade indikatorer. Näst på tur står indikatorer för patientsäkerhet och cancer.

– Vi utvecklar ett nytt sätt för oss som myndighet att föra fram och presentera kunskap. Förhoppningsvis bidrar det till tillgängligare underlag för att utveckla verksamheterna i regioner och kommuner och i slutändan till bättre hälsa och välbefinnande för patienter och brukare, säger Anastasia Nyman, enhetschef hos avdelningen för analys på Socialstyrelsen.

Testa indikatorerna i teamsmöten

Socialstyrelsen bjuder in till teamsmöten där du som arbetar med omställningen eller är intresserad av de visualiserade indikatorerna får veta mer om dem. Det första tillfället är den 7 november, 13:00.

Mer information och länk till teamsmötet finns här.