Västmanland blir pilotlän i förebyggande arbete med barn och unga
Socialtjänsten behöver arbeta mer förebyggande, vara lättillgänglig och bli mer kunskapsbaserad. Det framgår av den nya socialtjänstlagen som träder i kraft 2025. Som ett led i arbetet för en mer förebyggande socialtjänst går nu Socialstyrelsen, Skolverket, Sveriges kommuner och regioner (SKR) in och stödjer ett län i införandet av en gemensam samverkansmodell.
Västmanland har valts ut som pilotlän och kommer under två år att få stöd i att börja använda en samverkansmodell som utgår från satsningen Tidiga samordnade insatser (TSI) och andra nationella satsningar så som God och nära vård. TSI har pågått under 2017–2023 och kan ses som en strukturerad form av samverkan och som ett paraply för olika samverkansformer.
Utgångspunkten är ett helhetsperspektiv där bland annat förskola/skola, socialtjänst, hälso- och sjukvård och polis samverkar. En framgångsfaktor som identifierats i TSI-satsningen är när kommuner samordnar sig kring en gemensam modell. Det ökar hälso-och sjukvårdens möjligheter att ge insatser till kommunerna i en hel region.
Kjerstin Bergman, utredare på Socialstyrelsen säger:
– Vi kommer att arbeta verksamhetsnära och aktivt stödja regionen och de tio kommunerna att arbeta förebyggande, samordnat och kunskapsbaserat. Tanken är att det här arbetet också ska kunna bidra till lärande i alla län genom att vi regelbundet sprider erfarenheter från piloten.
Arbetet sker i samverkan mellan Socialstyrelsen, Skolverket, SKR och Västmanland.