”Inga varningstecken får missas på grund av att kunskapen om våld i nära relationer brister”
Under november lyfter vi fram kunskap om våld som inte lämnar ett blåmärke, och hur vi i vård och omsorg kan upptäcka våld och hjälpa utsatta.
Hälso- och sjukvården har en viktig roll i att upptäcka våld
Tänk dig att en patient söker återkommande för exempelvis oklar smärta eller diffusa symptom. Eller en patient som avbokar flera läkarbesök med kort varsel, utan tydlig anledning. Eller en patient där problem kvarstår, trots behandling.
Det här kan bero på att en person är våldsutsatt. Det är exempel på tillfällen när vården behöver ta reda på mer kring patientens hela situation.
– Våld kan ge akuta fysiska skador som kräver sjukvård. Men våld kan också leda till bland annat långvarig smärta, ångest eller depression. För att kunna upptäcka att någon är våldsutsatt och ge rätt vård och stöd, är det viktigt att veta vad man kan vara uppmärksam på. Verkar våld finnas med i bilden, våga fråga vidare. Vården har en viktig roll, säger Socialstyrelsens generaldirektör Björn Eriksson.
Samhällets skyddsnät måste bli tätare
Att socialtjänst och hälso- och sjukvård behöver bli bättre på att upptäcka våld i nära relationer märks i Socialstyrelsens granskningar av fall där barn och vuxna utsatts för mord, dråp eller mordförsök.
– Flera av offren i granskningarna hade haft omfattande kontakt med både hälso- och sjukvården och socialtjänsten, vissa kort inpå att de dödades eller utsattes för grovt våld. Ändå upptäcktes inte våldet. Här måste vi bli bättre på att upptäcka och förebygga, säger Moa Mannheimer, utredare som arbetar med Socialstyrelsens skade- och dödsfallsutredningar.
Våld lämnar inte alltid ett blåmärke
En anledning till att våld inte upptäcks eller inte tas på allvar kan vara att många associerar våld med fysiskt våld. Men det psykiska våldet kan vara minst lika allvarligt. Dödligt våld föregås i vissa fall enbart av psykiskt våld.
– Våld lämnar inte alltid ett blåmärke. Inga varningstecken får missas för att kunskapen om våld i nära relationer brister inom vård och omsorg, det är vår vision, säger Björn Eriksson.
Vad tyckte du om artikeln?
Besvara en kort enkät. Det tar endast 1 minut.
Seminarium, 7 november: ”Jag förstod inte att det var våld hon var utsatt för”
Ta del av kunskap och goda exempel på temat våld i nära relationer, bland annat olika typer av våld, kännetecken att uppmärksamma och verktyg för att arbeta mot våld i nära relation.
Jag vill anmäla mig till ”Jag förstod inte att det var våld hon var utsatt för”
Nytt stöd till vården i april
Just nu utvecklar Socialstyrelsen ett kunskapsstöd för hälso- och sjukvården. Det ska ge praktiskt stöd i hur man kan upptäcka att någon är våldsutsatt, men även vägledning i hur man ska agera för att ge rätt vård. Kunskapsstödet kommer i april 2025.
Mer om våld i nära relationer
Utbildningsmaterial
Våra utbildningsmaterial riktar sig till personal som kan komma i kontakt med personer som blivit utsatta för våld i nära relationer. Materialet innehåller bland annat frågor att fundera över själv eller i grupp, och frågor om hur ni gör i er verksamhet. Det ger också kunskap om exemelvis olika typer av våld, vad våldet kan ge för konsekvenser, samt hur du upptäcker och frågar om våld.
För hälso- och sjukvården och tandvården
För socialtjänsten
Juridiskt stöd
Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd syftar till att förbättra kvaliteten inom socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården. Handboken är ett komplletterande stöd.