En kvinna håller om en annan kvinna som är ledsen.

Våld i ungas parrelationer – osynligt i kunskapsstöd och faller mellan stolarna i socialtjänstens organisation

Publicerad:
Trots att våldet i ungas parrelationer är lika mångsidigt och grovt som i vuxnas relationer, är det ofta osynligt i kunskapsstöd för socialtjänsten. Det faller också ofta mellan stolarna i socialtjänstens organisation – det visar en genomgång som Socialstyrelsen nyligen genomfört.

(Personerna på bilden har inget att göra med texten.)

I ett pågående arbete har Socialstyrelsen träffat organisationer som möter unga och intervjuat socialsekreterare och chefer som arbetar med unga.

Syftet är att undersöka socialtjänstens förmåga att upptäcka våldsutsatthet och våldsutövande i barns och ungas romantiska och sexuella relationer, samt förmågan och möjligheten att ge rätt insatser.

"Osynligt i kunskapsstöd och strategier"

– De som jobbar med barn och unga i socialtjänsten är inte alltid medvetna om att våld i nära relationer är en viktig aspekt att lyfta in i mötet med unga. Våld i nära relationer kopplas främst ihop med de som arbetar med vuxna och fokus hamnar lätt på föräldrars våld mot barn. Våld i ungas parrelationer är också väldigt osynligt i kunskapsstöd och strategier, säger Annelie Sjöberg, utredare på Socialstyrelsen.

Kompisars åsikter blir referensram

I intervjuerna framkommer att unga ofta saknar kunskap om vad som är våldsamt, kränkande eller kontrollerande beteende i en nära relation.

Kompisarnas åsikter får då ofta stor betydelse. Det blir referensramen, inte vuxenvärlden.

Det upplevs också oklart vilka stödåtgärder som finns hos socialtjänsten. Det ideella stödet som finns till unga är däremot mer känt.

Stöttning vid funderingar behövs

– När du är väldigt ung så har du i de flesta fall inte så mycket erfarenhet av relationer och du söker stöd bland dina vänner. ”Är det så här att vara tillsammans med någon, ska jag alltid tala om var jag är någonstans, måste jag ha sex tre gånger om dagen bara för att vi är tillsammans, ska sex göra ont?”, är några av de funderingar som lyfts fram och som vi behöver bli mycket bättre på att stötta de unga i, säger Annelie Sjöberg.

Vad är utmärkande för våld i ungas parrelationer?

  • Det finns ofta föräldrar/vuxna som har ansvar och skyldigheter runt de unga.
  • Våldsutövare och våldsutsatt går ofta på samma skola.
  • Kompisar har stor betydelse; de berättar man för. Kompisgänget är referensram,  inte vuxenvärlden.
  • Digitalt våld är vanligt, med överlappning mellan den digitala och fysiska världen.
  • Det sexuella våldet är omfattande och ofta normaliserat – men svårt att prata om.

Socialtjänsten tar inte alltid våldet på allvar

I flera av intervjuerna som gjorts framkommer att det finns utmaningar hos socialtjänsten, både i att upptäcka våldet och i hur man kan ge stöd.

Det förekommer också att våldet i ungas relationer inte ses som lika allvarligt som vuxnas.

För att upptäcka våldet tidigare efterfrågar socialtjänsten bland annat rutinfrågor att ställa om våld, som är mer anpassade till ungas situation och vokabulär.

– Det finns inte sällan föreställningar om att ”det är stormigt i ungas relationer” och våld kan ibland bortförklaras med detta. Våldet ses som en del av ungas mognadsprocess. För att möta våldet behöver vi öka kunskapen hos alla vuxna som möter barn och unga, säger Annelie Sjöberg.

Lyfta in i kunskapsstöd ett första steg

I rapporten Våld i ungas parrelationer lämnar Brottsförebyggande rådet, Brå, ett antal åtgärdsförslag för att stärka arbetet med att motverka våld i ungas nära relationer. Ett  förslag är att synliggöra det våld som unga i en nära relation blir utsatta för och att fylla kunskapsluckor.

– Våld i ungas parrelationer är något som uppmärksammats på allvar först de senaste åren, både när det gäller forskning och i praktik. Vi behöver synliggöra våld i ungas parrelationer mer och på flera olika sätt – ett första steg är att lyfta in det i de kunskapsstöd som vi på Socialstyrelsen redan har kring våld i nära relationer och kring barn och unga, säger Annelie Sjöberg.

Kunskapsstöd kring våld i ungas parrelationer

Rätt att veta

Utbildningspaket som innehåller ett kostnadsfritt digitalt seminarium om våld i ungas partnerrelationer med fokus på bemötande och samtal. Från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Rätt att veta

Unga relationer

Webbplats som ger stöd och information till barn och unga upp till 20 år. Riktar sig till den som utsätts i sin relation, är kompis till någon som utsätts eller själv utsätter någon annan. Även information till föräldrar. Drivs av Stiftelsen 1000 möjligheter.

Ungarelationer.se

Svartsjuka är inte romantiskt

Webbplats för unga som blir utsatta för våld i en relation, är oroliga för en vän, utsätter någon annan för våld eller bara vill veta mer om killars våld mot tjejer och våld i ungas partnerrelationer. Drivs av Jämställdhetsmyndigheten, Polisen, Ungarelationer.se och länsstyrelserna.

Svartsjukaarinteromantiskt.se

Forskningsrapporter

Jämställdhetsmyndigheten presenterade tre rapporter om våld i ungas nära relationer i februari 2024.

Se presentationerna på Youtube

Berätta vad du tycker!

Ge oss 1 minut av din tid och tyck till om artikeln. Inga obligatoriska frågor. Vi ser inte vem du är. Svaren används endast tillsammans med andra svar. Du hjälper oss utvärdera våra nyheter.

Jag hjälper till!