Utveckla personcentreringen för personer med psykiatriska tillstånd och stora behov av vård och stöd
Personer med psykisk funktionsnedsättning och stora behov av vård och stöd får inte alltid det bemötande och de personcentrerade insatser som de behöver för att kunna återhämta sig och må bättre.
Det handlar om personer med svåra psykiatriska tillstånd, till exempel schizofreni eller bipolär sjukdom och samtidig beroendesjukdom, som har stora behov av vård och stöd från många olika aktörer.
Bristerna leder till sämre livskvalitet och ökad dödlighet, vilket har visat sig i upprepade kartläggningar från Socialstyrelsen. Regeringen har därför gett ett särskilt uppdrag till myndigheten för att stärka och utveckla personcentrerade insatser för personer med så kallad komplex psykiatrisk problematik.
– Vi har i vårt arbete velat skifta fokus från komplexiteten i personernas problematik till komplexiteten i samhällets system och dess bristande samordning. Det är samhällets ansvar att se till att personer med de största behoven får vård och stöd, säger Louise Kimby, som är specialistsjuksköterska i psykiatri och utredare på Socialstyrelsen och projektleder regeringsuppdraget.
Ökad kompetens och ändrade förhållningssätt
Nu finns ett paket för lärande och implementering av insatser som bidrar till bättre vård och stöd. Paketet innehåller information, kunskapsstöd, filmer, reflektionsfrågor och andra stödmaterial. Allt är samlat i Kunskapsguidens nya tema Personer med psykisk funktionsnedsättning och stora behov.
– Det handlar om att höja kunskapsnivån om hur vi bäst hjälper de här personerna. Det finns mycket kunskap och evidensbaserade metoder som behöver omsättas i praktiken. Men det handlar också om vilka värderingar och förhållningssätt som behöver genomsyra vården och omsorgen, och att ändra uppfattningen att ”det finns ingenting att göra” för den här gruppen. Vi behöver öka ambitionerna och ta ett gemensamt ansvar. För alla personer kan återhämta sig och må bättre, säger Louise Kimby.
Det nya temat som projektet har tagit fram består bland annat av
- informations- och diskussionsmaterial om personcentrering för personer med psykisk funktionsnedsättning och stora behov
- ett kunskapsstöd om metoden Delat beslutsfattande, med tillhörande filmer, reflektionsfrågor och stödmaterial
- information om fler evidensbaserade metoder och insatser som bidrar till personcentrering, och om vilka roller som stödjer samordning och egenmakt för personerna.
Temat kommer inom kort även att kompletteras med Att hjälpa i svåra situationer – ett utbildningsmaterial med filmer om konkreta svåra situationer, experter som resonerar och omdömeskunskap med filosofen Jonna Bornemark.
Här hittar du temat: