Uppdukade instrument för en munoperation.

Tandvård och läkemedel särskilt utsatta områden för välfärdsbrottslighet

Publicerad:
Socialstyrelsen har för första gången gjort en kartläggning av kommuners och regioners arbete inom välfärdsbrottslighet. Resultatet visar att läkemedelshantering och den regionalt finansierade tandvården är särskilt utsatta områden. Det innebär konsekvenser för patientsäkerheten och vårdkvaliteten.

Kunskapen om välfärdsbrottslighet har ökat de senaste åren. Flera stora utredningar har nyligen lämnat förslag på hur man kan motverka sådan brottslighet.

– Det som är speciellt i vår kartläggning är att vi har fördjupat oss i välfärdsbrottslighet inom hälso- och sjukvård och den regionala tandvården, säger Johan Lantto, utredare på Socialstyrelsen.

Överbehandling och felfakturering i tandvården

Regionerna beskriver den regionalt finansierade tandvården som generellt drabbad av överbehandling och felfakturering. Ofta handlar det om tandvård som ges till personer med omfattande vårdinsatser, långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning. Regionerna rapporterar bland annat om personer i livets slutskede som ändå fått omfattande tandvårdsinsatser.

– Den bilden stärks av en statistisk analys vi har gjort av de regionfinansierade tandvårdsstöden. Där ser vi till exempel att uppgifter finns registrerade om personer utan tänder som ändå har fått tänder utdragna, säger Johan Lantto.

Felaktig förskrivning och hantering av läkemedel

Regioner och kommuner pekar även ut felaktig läkemedelsförskrivning och läkemedelshantering som ett riskområde. Felaktig förskrivning och hantering av exempelvis narkotikaklassade preparat innebär en patientsäkerhetsrisk, men kan också få följdeffekter om läkemedlet förmedlas vidare. Läkemedel som felaktigt förskrivs inom ramen för läkemedelsförmånerna leder också till ökade kostnader för regionerna.

Andra riskområden som identifierats i kartläggningen är digital utomlänsvård samt felaktigheter och oegentligheter kopplat till intyg från sjukvården.

Behov av nationell samverkan

Socialstyrelsen har även undersökt vad kommuner och regioner behöver för stöd i arbetet mot välfärdsbrottslighet. Många vill se en ökad nationell samverkan mellan olika aktörer för att kunna upptäcka, förhindra och förebygga välfärdsbrottslighet.

– De efterfrågar praktiskt stöd från statliga myndigheter. Det kan handla om allt från att skapa kontaktvägar mellan olika aktörer till utbildning, erfarenhetsutbyten och tips om arbetsmetoder, säger Johan Lantto.

För att underlätta arbetet mot välfärdsbrottslighet vill Socialstyrelsen samla kommuner, regioner och statliga myndigheter i ett forum för att dela kunskap mellan varandra och höja kunskapen om välfärdsbrottslighet inom hälso- och sjukvård och tandvård.

– Vårt förslag är att regeringen ger oss ett uppdrag att jobba med frågan, säger Johan Lantto.

Ta del av rapporten
Välfärdsbrottslighet inom hälso och sjukvården och tandvården Artikelnummer: 2024-9-9224|Publicerad: 2024-09-30