Ta hand om personalen för att klara kompetensförsörjningen
Utmaningen med kompetensförsörjningen kommer troligen att växa i takt med att andelen i befolkningen som är 80 år och äldre väntas öka kraftigt framöver. Detta samtidigt som andelen i yrkesför ålder minskar och det sker stora pensionsavgångar från välfärdsyrken.
För att locka nya medarbetare behöver verksamheterna erbjuda attraktiva och hållbara arbetsplatser. Men det är minst lika viktigt för att behålla dem som redan arbetar inom äldreomsorgen.
− Arbetsmiljön behöver förbättras för att minska sjuktalen och göra arbetet mer attraktivt. Om vi ska ha en äldreomsorg med god kvalitet i framtiden kan vi inte låta dålig arbetsmiljö vara en orsak till att kompententa medarbetare väljer att sluta, säger Sabina Orstam, avdelningschef på Socialstyrelsen.
I vår nya rapport lyfter vi några centrala områden där förändringar är nödvändiga för att få en hållbar äldreomsorg.
Bättre arbetsmiljö för lägre sjuktal
Undersköterskor i äldreomsorgen är sjukskrivna dubbelt så länge och dubbelt så ofta som andra yrkesgrupper. Om undersköterskor hade lika många sjukdagar per år som genomsnittet på arbetsmarknaden, det vill säga 10 i stället för 21 sjukdagar, skulle det innebära en ökning av undersköterskors arbetstid motsvarande 6 000 årsarbetare.
Att sjuktalen är så höga beror till stor del på brister i arbetsmiljön. Personalen behöver ökat stöd från organisationen, ökad närhet till chef och bättre utvecklingsmöjligheter.
Få fler att vilja arbeta mer
Hela 49 procent av omsorgspersonalen arbetar deltid. Det finns stor potential i att få fler att arbeta mer. Även en mindre ökning av antalet arbetade timmar skulle få stor effekt. Om personal som arbetar deltid ökar arbetstiden med tre timmar i veckan skulle det motsvara 8 300 årsarbetare.
För att fler ska vilja och orka öka sin arbetstid behöver planering och schemaläggning utformas så att det finns möjlighet till återhämtning. Att personalen är delaktig i detta ökar förutsättningarna för att det ska fungera. Dessutom behöver fler erbjudas heltidsarbete.
Värna och förstärk de positiva sidorna av att arbeta i äldreomsorgen
För att behålla personal och locka fler till yrket är det också viktigt att uppmärksamma, värna om och förstärka de positiva sidorna av att arbeta i äldreomsorgen. Där finns en god grund att bygga på. Tre av fyra som arbetar inom vård och omsorg anser att deras arbete är meningsfullt. Det är betydligt fler än i de flesta andra yrken. Något som brukar lyftas fram är relationen till de äldre, upplevelsen av att göra skillnad och gemenskapen med kollegorna.
I rapporten Personalen i äldreomsorgen - statistik och resultat från forskning och tillsyn, kan du ta del av fler områden som behöver utvecklas för att få en mer attraktiv och hållbar äldreomsorg.
Tillhörande dokument och bilagor
En debattartikel på temat publicerades i Dagens Samhälle den 9 januari.