Statsbidrag för utvecklingsarbete för barn och unga med stora behov av psykiatrisk vård på SiS-hem
Många av de barn och unga som är placerade på särskilda ungdomshem hos Statens institutionsstyrelse, SiS, har stora behov av vård för psykiatriska tillstånd. Ungefär fyra av fem har minst en fastställd psykiatrisk diagnos, och många har två eller flera. Hos flickor är det särskilt vanligt: Sju av tio flickor på SiS-hem har minst två psykiatriska diagnoser. Var femte flicka har fyra eller fler diagnoser.
Det handlar om diagnoser som till exempel adhd, autism, skadligt bruk och beroende, och posttraumatiskt stressyndrom.
Vården ska utgå från barnens och de ungas behov
Fram till den 5 maj kan alla regioner söka statsbidrag för utvecklingsarbete med att förbättra vården för dessa barn och unga. Vården ska utgå från barnens och de ungas behov. Statsbidraget ska användas för att bedriva ett tydligt avgränsat utvecklingsarbete under åren 2025–2027.
Linnea Engström Nordin är utredare och specialistpsykolog i arbets- och organisationspsykologi, och leder Socialstyrelsens del av regeringsuppdraget.
– Samhället behöver göra sitt yttersta för att se till att de med störst behov prioriteras. En integrerad vård som utgår ifrån vad barnet eller den unga önskar och behöver kräver ett gemensamt ansvarstagande, högre ambitioner och gemensam kraft. Vi hoppas genom utvecklingsarbetet kunna ge de barn och unga som har det särskilt svårt möjligheter till en bra framtid, säger Linnea Engström Nordin.
Statsbidraget som ska fördelas i år är 17 miljoner kronor. Ytterligare statsbidrag kommer att delas ut under kommande år under förutsättning att riksdagen beviljar medel för det.