Två unga tjejer promenerar på skolgård, håller om varann

Starkt samband mellan socioekonomisk utsatthet och sannolikhet att placeras

Publicerad:
De senaste åren har det pågått en desinformationskampanj där rykten om att socialtjänsten systematiskt omhändertar och placerar barn med utländsk bakgrund har spridits. Vi har därför undersökt om det finns skillnader mellan barn och unga av svensk och utländsk bakgrund när det gäller placeringar i samhällsvård.

Ryktesspridning kring socialtjänstens arbete kan leda till att färre barn och familjer vågar ta emot samhällets stöd. Därför har Socialstyrelsen gjort en registerstudie med syftet att undersöka om det finns skillnader mellan barn och unga vars föräldrar är födda i Sverige respektive utlandet när det gäller placeringar.

Studien omfattar alla barn som är födda 1991–2020 som någon gång under uppväxten har varit placerade. Studien omfattar både placeringar som är frivilliga (enligt socialtjänstlagen, SoL) och med tvång (enligt lagen om vård av unga, LVU).

Resultaten bekräftar det man sett i tidigare studier: det är socioekonomiska faktorer, och inte födelseland i sig, som har samband med att barn placeras i samhällsvård.

När vi jämför barn och unga med likartad livssituation, det vill säga samma riskfaktorer och socioekonomiska förhållanden, så har barn med två utlandsfödda föräldrar lägre sannolikhet att placeras än de med Sverigefödda föräldrar. Det gäller särskilt för barn vars föräldrar är födda i ett land där majoriteten av befolkningen är muslimer. Vi ser också att barn till utlandsfödda föräldrar i genomsnitt är placerade under en kortare tid av uppväxten än barn och unga med Sverigefödda föräldrar.

Visar på vikten av riktade resurser och förebyggande arbete

Resultaten i undersökningen, tillsammans med tidigare forskning, visar att barn i Sverige i dag har ojämlika livsvillkor. Många drabbas av konsekvenserna av att bo i socioekonomiskt utsatta områden och får inte alltid det stöd och skydd de behöver. Socialstyrelsens slutsats är att socialtjänsten tillsammans med andra samhällsaktörer behöver bli bättre på att nå ut med stöd och insatser till alla grupper av barn och unga.

− Resultaten i vår undersökning pekar verkligen på vikten av att rikta resurser till där de behövs som mest. Socialtjänsten behöver sträva efter att nå föräldrar tidigt och att öka tillgängligheten till sin verksamhet. Genom att sänka trösklarna till att be om hjälp kan fler barn få stöd tidigare. Det är något som går i linje med den nya socialtjänstlagen som planeras träda i kraft under nästa år, där socialtjänstens uppdrag att arbeta förebyggande förstärks, säger Annika Öquist, enhetschef på Socialstyrelsen.

  • Den allra största delen av socialtjänstens stöd till barn och familjer är frivilligt och ges i samarbete med familjen.
  • För de som är i större behov av stöd och skydd kan det bli aktuellt att placeras utanför hemmet en tid.
  • Varje år är ungefär 1 procent av alla barn och unga 0–20 år placerade.

Se vårt webbinarium om rapportens resultat

Socialstyrelsen sände idag tisdagen den 17 september ett webbinarium där vi berättade om rapportens resultat. Det går att ta del av här:

Socialtjänstens placeringar av barn och unga med svensk och utländsk bakgrund