Sjukvårdspersonal drar på sig skyddshandskar.

Stärkt beredskap för att trygga tillgången till kritiska produkter

Publicerad:
Socialstyrelsen och MSB har tillsammans utvecklat en ny modell för försörjningsanalys. Modellen syftar till att stärka totalförsvaret och samhällets motståndskraft genom att kartlägga behovet av och tillgången till kritiska produkter, som exempelvis läkemedel och dricksvatten, vid kris eller krig. Modellen ska även ligga till grund för att identifiera och föreslå åtgärder som tryggar tillgången till nödvändiga produkter och tjänster.

För att säkerställa att samhället har tillgång till kritiska varor och tjänster som till exempel livsmedel, dricksvatten eller läkemedel även under kris eller krig, krävs det att samhällsviktiga aktörer arbetar aktivt med att säkra försörjningsberedskapen. Därför gav regeringen Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i uppdrag att gemensamt ta fram en modell för försörjningsanalys. Modellen har därefter använts av Socialstyrelsen för att genomföra en analys av samhällets behov och tillgång till läkemedel, under kris och krig.

– Med hjälp av analysmodellen kunde vi ta fram vilka åtgärder som på bästa sätt kan stärka försörjningsberedskapen för läkemedel. Till exempel såg vi ett behov av större lagerhållning av vissa läkemedel och behov av förstärkning av ett antal stödjande system i försörjningskedjan för att minska svagheter i den, säger Malin Alenius, utredare på Socialstyrelsen.

MSB föreslår även att regeringen pekar ut sex av de tio befintliga beredskapssektorerna som särskilt viktiga för försörjningsberedskapen. Dessa föreslås få i uppdrag att ta fram försörjningsanalyser tillsammans med företag och andra organisationer. Försörjningsanalyserna bör med tanke på omvärldsläget fokusera på ett krigsscenario.

– Ska vi lyckas åstadkomma det som krävs är näringslivet en avgörande part som behöver involveras. I första hand på frivillig basis och utifrån gemensamma intressen om ökad robusthet, säger Mikael Frisell, generaldirektör MSB.

Rapporten har nu lämnats över till regeringen med bland annat en bild av hur vi behöver förstärka vår beredskap och lagerhållning av vissa kritiska varor.

– I rapporten har vi även föreslagit flera konkreta åtgärder redo att tillämpas. Detta för att vi i kris eller krig ska ha tillräcklig tillgång till de läkemedel som behövs så att vården kan fortsätta att utföra sitt arbete, säger Björn Eriksson, generaldirektör på Socialstyrelsen.

Fakta om beredskapssektorer

MSB föreslår att sex beredskapssektorer pekas ut som särskilt försörjningsviktiga:

  • Hälsa, vård och omsorg: Socialstyrelsen
  • Livsmedelsförsörjning och dricksvatten: Livsmedelsverket
  • Transporter: Trafikverket
  • Elektroniska kommunikationer och post: Post- och telestyrelsen
  • Energiförsörjningen: Energimyndigheten
  • Finansiella tjänster: Finansinspektionen

Ytterligare beredskapssektorer som finns idag:

  • Ordning och säkerhet: Polismyndigheten
  • Räddningstjänst och skydd av civilbefolkningen: MSB
  • Ekonomisk säkerhet: Försäkringskassan
  • Försörjning av grunddata: Skatteverket