Vilhelm Lindström, utredare Socialstyrelsen, Maria Hammarstedt, verksamhetsutvecklare Strängnäs kommun, och Per Bergström, kommunpolis i Strängnäs

Socialstyrelsen ger Strängnäs praktiskt stöd i det brottsförebyggande arbetet

Publicerad:
Just nu pågår Socialstyrelsens arbete med att stödja kommuner i det brottsförebyggande arbetet med barn och unga. Socialstyrelsens förstärkningsteam har varit på plats hos socialtjänsten i Strängnäs, som ska börja använda metoder med fokus på riskbedömning och systematisk uppföljning.

– Vi pratar om riskfaktorer som är specifika för barn och unga i kriminalitet. Hur man inom socialtjänsten kan organisera sitt arbete för att identifiera faktorerna och påverka dem, säger Vilhelm Lindström, utredare på Socialstyrelsen.

Strängnäs är en av sex pilotkommuner som arbetar tillsammans med Socialstyrelsen för att utveckla socialtjänsternas insatser för barn i kriminalitet. Den här gången handlade det om en föreläsning om risk, behov och mottaglighet, den så kallade RBM-modellen. Senare ska det också genomföras workshops.

– Det är en del av arbetet med Socialstyrelsens förstärkningsteam, säger Maria Hammarstedt, verksamhetsutvecklare på individ och familjeomsorgen i Strängnäs. 

Ett förstärkt brottsförebyggande arbete

Arbetet med förstärkningsteamet innebär att kommunen tillsammans med Socialstyrelsen identifierar behov och genomför konkreta aktiviteter för att stärka och utveckla det brottsförebyggande arbetet. 
 
– Vi har valt ut tre områden där det här är det första, fortsätter Maria Hammarstedt. 
 
Förutom RBM-modellen ska Strängnäs kommun ta fram en modell för individuell, systematisk uppföljning samt börja använda ett riskbedömningsinstrument för barn med normbrytande beteende. Arbetet genomförs i samarbete med förstärkningsteamet från Socialstyrelsen.
 
På plats från Socialstyrelsen var Vilhelm Lindström och Elisabet Sjöström.

RBM-modellen behövs för att insatserna ska bli mer träffsäkra

Genom att jobba kunskapsbaserat blir bedömningarna mer träffsäkra, vilket ökar möjligheterna för att barnet eller den unge ska få insatser som ger effekt. Det handlar också om att anpassa behandling och möten utifrån individuella barns och föräldrars förutsättningar.
 
– Det handlar om hur man kan omsätta RBM-principerna i praktiken, och tillämpa dem på barn och unga som har ett normbrytande beteende, säger Vilhelm Lindström.
 
I Strängnäs kommun kommer föreläsningen att följas upp med workshops. I andra kommuner kan stödet exempelvis handla om att hitta och åtgärda brister i organisationen.
 
– Förstärkningsteamet har ett brett uppdrag. Det kan vara på kartläggande nivå för att effektivisera en organisation. Men också praktiknära som det vi gör i Strängnäs, säger Vilhelm Lindström.
 
 
 

Om förstärkningsteamet

Förstärkningsteamet inrättades på uppdrag av regeringen. Pilotverksamheten genomförs i samverkan med Delegationen för brottsförebyggande åtgärder inom socialtjänstens område. 
 
Förstärkningsteamet startas upp som pilotverksamhet under 2024 och slutredovisas 1 juni 2025. 
 
De kommuner som ingår i pilotverksamheten är Borås, Håbo, Kalmar, Strängnäs, Sundsvall och Uppsala.