Socialstyrelsen fortsätter stödja arbetet med markörbaserad journalgranskning (MJG)
På bilden ser vi Mattias Fredricsson, avdelningschef från Socialstyrelsen och Johan Kaarme, vård- och omsorgschef, SKR.
– Det finns ett stort värde i att ha en metod för att systematiskt identifiera vårdskador. Det är en viktig del av arbetet med att förstå var risker finns, att öka patientsäkerheten och att möta visionen att vården ska vara säker, överallt och alltid, säger Mattias Fredricson, avdelningschef utveckling av hälso- & sjukvården på systemnivå på Socialstyrelsen.
Markörbaserad journalgranskning (MJG) går ut på att, på ett strukturerat sätt, granska slumpvist valda journaler. Granskningen följer patientens väg genom vården och fångar upp sådant som oavsiktligen drabbar patienten. Resultatet av MJG kan användas i det lokala arbetet på till exempel en vårdavdelning för att utveckla arbetet för en säkrare vård men även bidra till kunskap nationellt.
Socialstyrelsen tar över handböcker för MJG
MJG har utvecklats av flera aktörer i Sverige sedan 2011. Sveriges kommuner och regioner, SKR, har tagit fram handböcker för metoden inom olika delar av vården. SKR har också ansvarat för metodutbildning och för årliga resultatrapporter i det nationella perspektivet. Regionerna har dock via sitt nationella system för kunskapsstyrning beslutat att inte längre stödja metoden och samla in data nationellt och genomföra de årliga sammanställningarna. SKR avvecklar därför sitt arbete med MJG under 2024. Däremot kan metoden även i fortsättningen användas av regioner och kommuner i det lokala patientsäkerhetsarbetet.
I början av november blev det klart att Socialstyrelsen tar över MJG handböckerna och visst utbildningsmaterial från SKR. Det rör sig om handböcker för somatisk sjukhusvård för vuxna, vuxenpsykiatri, hemsjukvård, somatisk barnsjukvård och ambulanssjukvård. Handböckerna kommer nu att anpassas till Socialstyrelsens grafiska profil och publiceras löpande på socialstyrelsen.se. Till dess finns handböckerna kvar på skr.se. Information om metoden finns också på webbplatsen Samlat stöd för patientsäkerhet.
Socialstyrelsen har tidigare tagit fram metodhandboken i MJG inom barn- och ungdomspsykiatrin och håller utbildningar i metoden sedan 2021. Under hösten 2024 startades även MJG utbildning inom hemsjukvård.
Nationell databas för MJG
SKR har också ansvarat för metodutbildning och för årliga resultatrapporter i det nationella perspektivet. MJG är idag den enda metod i Sverige som på ett systematiskt sätt kan ge information om vilka skador och vårdskador som förekommer i somatisk sjukhusvård och psykiatrisk vård och hur vanliga de är. Genom att samla granskningsresultaten i en nationell databas har det funnits möjlighet att beskriva utvecklingen nationellt. SKR:s nationella databas avvecklas nu i samband med att den nationella datainsamlingen upphör.
– Socialstyrelsen vill bidra till den gemensamma utvecklingen av kunskap om skador och risker i vården, så att ingen patient ska behöva drabbas av en vårdskada. I det arbetet är möjligheten till en gemensam databas och visualisering av resultat viktig. Därför följer vi utvecklingen och har dialog med berörda aktörer i den frågan. Samtidigt är det viktigt att vi ger stöd för en levande lokal diskussion om undvikbarhet och vårdskador, säger Urban Nylén, medicinalråd på Socialstyrelsen.
Läs mer om MJG och SKR:s avveckling av stödet