Lekplats framför bostadshus. Det är sommar och soligt.

Föreskrifter om skyddat boende ute på remiss

Publicerad:
Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om skyddat boende går nu ut på remiss. Förslaget förtydligar och kompletterar de krav som kom i ny lagstiftning i april, och vänder sig till dem som driver skyddat boende. Föreskrifterna och de allmänna råden beslutas och träder i kraft under våren 2025.

Det har tidigare inte funnits någon definition eller reglering av skyddat boende. Men den 1 april i år infördes nya bestämmelser i socialtjänstlagen och socialtjänstförordningen om skyddat boende.

Bland annat infördes krav kopplat till kompetens, bemanning och skyddsanordningar. I Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd förtydligas och kompletteras dessa krav.

Bättre skydd och stöd till våldsutsatta

Det finns även andra krav, bland annat att verksamheterna bedriver ett systematiskt säkerhetsarbete och att de genomför säkerhetsplaneringar.

– Kvaliteten mellan olika skyddade boenden varierar. Med föreskrifterna vill vi hjälpa till att höja kvaliteten och säkerheten i de skyddade boendena, och alltså ge bättre skydd och stöd till dem som är våldsutsatta, säger Johanna Nilsson, jurist på Socialstyrelsen och den som leder arbetet med de nya föreskrifterna.

God kvalitet och säkerhet

Föreslagna föreskrifter och allmänna råd riktar sig till de som driver skyddade boenden.

Syftet är att bidra till att:

• insatsen skyddat boende håller en god kvalitet
• skyddade boenden är trygga och säkra för de som vistas i boendena
• minska de skillnader i kvalitet som finns idag mellan olika skyddade boenden.

Utrymme för behovsanpassade lösningar

Föreskrifterna och de allmänna råden syftar också till att vara ett stöd för IVO vid deras tillsyn och tillståndsprövning.

– Skyddade boenden är utformade på olika sätt. De som behöver skyddat boende har också olika behov. I arbetet med att ta fram förslaget har många lyft att det är viktigt att denna variation finns kvar. Vi har därför utformat förslaget så att det ger utrymme för behovsanpassade lösningar när det har varit möjligt, säger Johanna Nilsson.

Träffat många – remiss till många 

Remissen skickas ut till små och stora kommuner, regioner, privata och idéburna aktörer som driver skyddade boenden, civilsamhällesorganisationer på lokal- och riksnivå, myndigheter, arbetsgivar- och branschorganisationer samt SKR med flera.

– Vi har träffat och lyssnat på ett stort antal aktörer för att ta del av deras erfarenheter och synpunkter under arbetet med föreskrifterna. Nu har de möjlighet att ge oss återkoppling på förslaget, säger Johanna Nilsson.

Hjälp till ett liv utan hot, våld och övergrepp

Att flytta till ett skyddat boende kan ofta vara ett viktigt första steg för den som är våldsutsatt att komma bort från våldet.

– Förhoppningen är att föreskrifterna kan bidra till att våldsutsatta vuxna och barn efter vistelsen i skyddat boende får hjälp att återgå till ett liv fritt från hot, våld eller andra övergrepp, säger Johanna Nilsson.

Föreskrifter blir klara våren 2025

Förslaget på föreskrifter och allmänna råd med tillhörande konsekvensutredning skickas nu ut på remiss till ett stort antal remissinstanser. Sista dag att inkomma med synpunkter är den 15 november 2024.

Föreskrifterna och allmänna råd om skyddat boende planeras träda i kraft våren 2025.

Detta är skyddat boende

  • Skyddat boende är ofta ett viktigt steg för våldsutsatta kvinnor och barn att komma bort från sina förövare.
  • Skyddat boende finns också för avhoppare och för andra våldsutsatta.
  • Det är en tillfällig insats som i första hand ska ge ett tryggt boende vid hot, våld eller andra övergrepp.
  • Boendet underlättar övergången till ett självständigt, tryggt liv med stadigvarande boende.
  • Insatsen skyddat boende består av en kombination av boende och individanpassat stöd, till exempel samtalsstöd och hjälp i kontakten med myndigheter.
  • Många skyddade boenden har både ett kollektivt boende och friliggande lägenheter.