Nya stöd för beredskapsutbildning i kommunerna
Kommunen ansvarar för en stor del av viktig samhällsservice, som insatser till barn, personer med olika funktionsnedsättningar och äldre. En grundprincip för beredskapsarbete är att den aktör som ansvarar för en verksamhet i vardagen har samma ansvar om samhället drabbas av störningar.
− Att det finns planer för det som absolut måste fungera är grundläggande, liksom utbildning och övning. Är personalen förberedd så vet man vad som ska göras om det uppstår en störning. Det här arbetet behöver prioriteras, säger Björn Eriksson, generaldirektör på Socialstyrelsen.
Socialstyrelsen tar nu fram olika typer av stöd. Det handlar om allt från utbildningsinsatser till stöd för övning och planering. Arbetet sker i nära samverkan med kommuner och länsstyrelser.
− I ett första steg erbjuder vi en webbutbildning till alla landets kommuner som beskriver beredskap på en övergripande nivå där man får en förståelse för hur beredskapssystemet hänger ihop, säger Joakim Hagelbäck, utredare på avdelningen för krisberedskap och civilt försvar.
Digital mötesplats 5 mars
Den 5 mars anordnar Socialstyrelsen ett webbinarium till vilket alla kommuner är välkomna. Här får ni bland annat ta del av erfarenheter från en kommun i Ukraina. Det är tänkt att bli en återkommande mötesplats för erfarenhetsutbyte vad gäller krisberedskap och civilt försvar i socialtjänsten och den kommunala hälso- och sjukvården. Mer information om webbinariet hittar du här.
- Öppna jämförelser om krisberedskap inom socialtjänst och kommunal hälso- och sjukvård från 2024. Vi uppdaterar siffrorna i juni 2025
- Tema beredskap på kunskapsguiden.se
- Introduktion till beredskap – webbutbildning (du behöver logga in)
Andra kommande stöd för beredskapsarbetet i kommuner
- Stöd för socialtjänst och kommunal hälso- och sjukvård under kris och krig innehållande gemensamma målbilder, grundantaganden och utgångspunkter.
- Utveckla indikatorer som ska göra det möjligt att jämföra socialtjänstens och den kommunala hälso- och sjukvårdens beredskap i hela Sverige. Resultaten av jämförelserna kan belysa områden där behov av stöd finns eller vilket arbete som behöver prioriteras.