Ny socialtjänstlag 2025 – förberedelser och förändringar
Vad blir nytt?
Enligt det nya lagförslaget ska socialtjänsten:
- Arbeta mer förebyggande: Nå ut till människor innan problem uppstår eller växer. Erbjuda snabbare och enklare insatser utan behovsprövning.
- Bedriva verksamheten i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet: Den hjälp som erbjuds ska baseras på bästa tillgängliga kunskap om vad som kan göra mesta möjliga nytta för individen.
Systematisk och löpande uppföljning behöver bli tydligare och gälla för samtliga av socialtjänstens verksamhetsområden. Den nya lagen är fortsatt en målinriktad ramlag, vilket innebär att den ger övergripande regler, ramar och principer, men kommunerna kan anpassa lösningar efter behov och lokala förutsättningar.
Vår roll, vårt uppdrag och vårt stöd
Socialstyrelsen har fått särskilda uppdrag av regeringen för att underlätta kommunernas omställning. Vi arbetar nära andra aktörer, både nationella, regionala och lokala, för att ge kommunerna det stöd de behöver.
Socialstyrelsen ska inom ramen för regeringsuppdraget:
- Fördela statsbidrag till läges- och behovsanalyser.
- Stödja kommunerna med läges- och behovsanalyser.
- Ta fram en samlad läges- och behovsanalys.
- Planera och förbereda nationella kompetenshöjande insatser.
- Analysera och bedöma vilken roll regionala eller lokala forsknings- och utvecklingsenheter kan spela i utvecklingen av en mer kunskapsbaserad socialtjänst.
Vi lyssnar in behov och utmaningar hos landets kommuner
Kommunernas förutsättningar och behov inför anpassningen till den nya lagen varierar. En analys av nuläget är en viktig startpunkt för att kunna planera lokalt och för att lyfta önskemål om nationellt stöd. Alla kommuner har ansökt om 650 000 kronor i statsbidrag för att ta fram lokala läges- och behovsanalyser. Kommunerna kommer senast i februari rapportera in sina slutsatser från läges- och behovsanalyserna till Socialstyrelsen.
Stödpaket för läges- och behovsanalyser
SKR och Socialstyrelsen har tagit fram ett stödpaket till landets kommuner. Paketet ger kommunerna stöd i att analysera nuläge och behov inför omställningen till ny lagstiftning.
Socialstyrelsens bidrag till detta paket innehåller kommundata inom socialtjänstens alla områden, indelat i målgrupperna barn, vuxna och äldre, med tillhörande analysfrågor. Materialet syftar till att hjälpa kommunerna att bedöma hur väl deras insatser möter aktuella behov.
SKR har tagit fram ett verktyg för att skatta läget när det gäller verksamhet och arbetssätt, samt stöd att förbereda inför länsdialoger. Socialstyrelsen och SKR kommer även att delta på länsdialoger runt om i landet. Dessa dialoger planeras och genomförs av de regionala samverkans- och stödstrukturerna (RSS) på uppdrag av sina kommuner.
Vårt stöd revideras utifrån prioriteringsordning
Socialstyrelsen är Sveriges kunskapsmyndighet inom socialtjänstområdet. Vi erbjuder kunskap till alla nivåer, från de som är närmast individen till de som har ansvar för ledning och styrning. I takt med att kommunernas läges- och behovsinventeringar blir klara kommer Socialstyrelsen kunna färdigställa analysen om vilka nya kunskapsstöd och vilken hjälp med implementering som kommunerna har behov av.
Vår uppgift är att fortsätta ge stöd utifrån den senaste forskningen, metoder och genomförande. Viktigt att veta är att majoriteten av de kunskaps- och implementeringsstöd som erbjuds idag fortfarande kommer vara aktuella även efter ny lagstiftning.
Våra juridiska produkter
När det gäller våra juridiska produkter så följer vi lagstiftningsprocessen och förbereder för kommande uppdateringar. Vi strävar efter att vara så beredda som vi kan i detta skede. I dialog med SKR:s nätverk för Sveriges socialchefer har vi beslutat om att uppdateringar kommer göras i följande steg:
- Föreskrifter och allmänna råd i författningssamlingen HSLF-FS
- Handbok om handläggning och dokumentation inom socialtjänsten
- Övriga handböcker och juridiskt stöd
När det gäller handböcker och webbtexter kommer vi prioritera det material som rör barn och unga samt vår sida om juridiskt stöd för dokumentation på vår webbplats.
Vi planerar även att ta fram nytt stöd för handläggning och dokumentation gällande insatser utan föregående individuell behovsprövning. Dessutom analyserar vi om det finns behov av nya föreskrifter och allmänna råd på området.
Tips på material som kommuner kan använda redan nu
Vi kommer succesivt sprida kunskap som kan vara till hjälp i omställningsarbetet. Några material från Kunskapsguiden som vi vill lyfta extra redan nu är:
Lärstöd i evidensbaserad praktik
Tidiga och samordnade insatser (TSI)
Vad händer när?
- Den 4 juli 2024 beslutade regeringen om en lagrådsremiss, ett viktigt steg mot den nya lagen. Lagrådet lämnade sitt yttrande den 30 september.
- I september lämnade Socialstyrelsen in en delredovisning till regeringen utifrån vårt särskilda uppdrag att stödja kommunerna i omställningsarbetet.
- Länsdialoger med landets kommuner genomförs mellan 11 oktober 2024 – 11 februari 2025.
- Regeringen lämnar proposition till riksdagen i januari 2025.
- Riksdagen fattar beslut våren 2025.
- Ny socialtjänstlag planeras träda i kraft i juli 2025.
- Mellan den 23 januari och den 11 mars 2025 samlar Socialstyrelsen in slutsatserna från kommunernas lokala läges- och behovsanalyser. Underlaget blir en grund för vår rapportering till regeringen och för fortsatt arbete med att stödja kommunerna i den långsiktiga omställningen.