Ny nationell demensstrategi beslutad
Demenssjukdomar är en av vår tids stora folkhälsoutmaningar. Antalet som lever med en demensdiagnos ökar vilket innebär stora utmaningar för vård och omsorg. Samtidigt går forskningen snabbt framåt bland annat när det gäller diagnosticering och möjligheten att påverka risken för demenssjukdom.
Det är mot den bakgrunden som den tidigare demensstrategin från 2018, som i första hand hade fokus på omsorg, har utvecklats. Socialstyrelsen lämnade i februari 2024 ett underlag till ny demensstrategi baserat på hearings med ett hundratal nyckelpersoner inom demensområdet.
Strategins fyra mål ska följas upp
Den 23 januari i år beslutade regeringen om en utvecklad strategi med titeln; ”Varje dag räknas: Nationell demensstrategi 2025–2028”. Den nya strategin tar sin utgångspunkt i Socialstyrelsens underlag när det gäller utvecklingsområden och forskningsläge.
Strategin pekar på flera utvecklingsområden som är av särskild betydelse för personer som har en demenssjukdom. För varje område har mål formulerats.
– Att strategin nu har mål som ska följas upp bidrar till att den genomförs på bred front. Det kommer att tydligare visa på de viktiga delar som det behövs arbetas vidare med för att personer med demenssjukdom ska kunna leva sitt liv med demenssjukdom så bra som möjligt säger Frida Nobel, medicinalråd på Socialstyrelsen som ansvarade för arbetet med underlaget till den utvecklade demensstrategin.
Nationella riktlinjer ska ses över
Socialstyrelsen har fått regeringens uppdrag att följa upp målen i strategin. Myndigheten ska också genomföra informationsinsatser för att främja utvecklingen av vården, omsorgen och tandvården för personer som har en demenssjukdom. I uppdraget ingår att se över och revidera de nationella riktlinjerna för vård och omsorg vid demenssjukdom.
Arbetet ska ske i samverkan med de regionala samverkans- och stödstrukturerna (RSS), Svenskt Demenscentrum och i dialog med kommuner och regioner, Sveriges Kommuner och Regioner, professionsföreträdare och andra relevanta aktörer.
Demensstrategins fyra mål
- Socialtjänsten och hälso- och sjukvårdens insatser för personer som har en demenssjukdom ska vara anpassade efter den enskildes förutsättningar och behov.
- Socialtjänsten och hälso- och sjukvårdens insatser för personer som har en demenssjukdom ska vara samordnade samt främja hälsa och förebygga ohälsa.
- Personalen inom socialtjänsten och hälso- och sjukvården ska arbeta enligt evidens och beprövad erfarenhet.
- Anhöriga till en person som har en demenssjukdom ska få tillgång till adekvat stöd och kunskap för att kunna utöva frivillig anhörigvård på ett hållbart sätt.
Demensstrategin
Varje dag räknas: Nationell demensstrategi 2025–2028 – Regeringen
Nationella riktlinjer
Demensstrategin kan ses som ett komplement till Socialstyrelsens Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom