Läkare och patient i undersökningsrum

Nationella uppföljningsmått ska förbättra arbetet med sjukskrivning

Publicerad:
Arbetet med sjukskrivning och rehabilitering tar varje år stora resurser i anspråk för hälso- och sjukvården. Samtidigt visar en enkät bland läkare att tidsbrist och avsaknad av rutiner gör arbetet ineffektivt. Nu har Socialstyrelsen tagit fram nationella uppföljningsmått som guidar regionerna i vad som är viktigast att förbättra.

Under 2023 skrev läkare drygt 2 miljoner läkarintyg för sjukpenning. I den siffran ingår nya sjukfall, men även rättelser, kompletteringar och förlängning av sjukskrivning. E-Hälsomyndigheten uppskattar att Sveriges läkare varje år lägger 3 miljoner timmar på intygshantering.

− Ett kunskapsbaserat och systematiskt arbete som regelbundet följs upp och utvecklas är en förutsättning för att vården ska vara av god kvalitet, patientsäker och effektiv. Vi hoppas att dessa uppföljningsmått för sjukskrivning och rehabilitering bidrar till ett mer effektivt arbete, både för chefer och beslutsfattare på olika nivåer och för läkare och andra professioner i hälso- och sjukvården, säger Anders Berg, chef för enheten för vägledning för hälso- och sjukvården på Socialstyrelsen.

Fem prioriterade uppföljningsområden

Fem prioriterade uppföljningsområden visar regionerna vad som måste finnas på plats för att skapa bättre förutsättningar:

  • Styrdokument för sjukskrivning och rehabilitering.
  • Försäkringsmedicinsk kompetens och utbildning.
  • Tid för att utföra det försäkringsmedicinska arbetet.
  • Sjukskrivnings- och rehabiliteringsplan.
  • Kvalitet i läkarintyg.

Till varje område finns uppföljningsmått som beslutsfattare i hälso- och sjukvården kan använda för att jämföra processer, resultat och kostnader över tid – lokalt, regionalt eller nationellt. Allt som en hjälp i att utveckla och förbättra den egna verksamheten.

Stor ekonomisk potential

För att uppföljningsmåtten ska göra skillnad behöver beslutsfattare och chefer följa upp arbetet på olika nivåer och vid behov vidta förbättringsåtgärder.

− Ledning och styrning har en avgörande betydelse för att säkerställa kvalitet och patientsäkerhet. Det är ledningens ansvar att professionerna har rätt förutsättningar, däribland tillräckligt med tid och kompetens för arbetet med sjukskrivning och relaterad rehabilitering, säger Anders Berg.

− Utöver det finns en stor ekonomisk potential i att arbeta systematiskt med hälso- och sjukvårdens process för sjukskrivning och rehabilitering och genom det få till mer effektiva processer, säger Anders Berg.

Bakgrund:

Prioriterade områden för uppföljning är den tredje delen i ett större paket med stöd för arbetet med sjukskrivning och rehabilitering. I fjol publicerades en lägesbeskrivning baserad på enkätsvar från 1389 läkare, och ett kunskapsstöd som bland annat tydliggör hälso- och sjukvårdens process för arbetet med sjukskrivning och rehabilitering.

På vår webbplats Stöd inom försäkringsmedicin hittar du mer information.