Nationell målbild: vårdcentralerna behöver ha kompetens och effektiva arbetssätt för att omhänderta psykisk ohälsa
Målbilden för vårdcentralernas omhändertagande av psykisk ohälsa är del av Socialstyrelsens stöd till arbetet med omställningen till god och nära vård. I omställningen som pågår i regioner och kommuner över hela landet ska primärvården i regel vara första kontakten och underlätta samordningen med övriga hälso- och sjukvården. En viktig pusselbit i arbetet med att stärka primärvården är därför att säkerställa att vårdcentralerna är rustade för omhändertagande av personer med psykisk ohälsa.
– Många med mild till måttlig psykisk ohälsa får hjälp på vårdcentralen, men kvaliteten i omhändertagandet varierar över landet. Med målbilden vill vi bidra till samsyn kring vad omställningen till god och nära vård innebär för vården av personer med psykisk ohälsa och på så vis ett jämlikt omhändertagande, säger Pontus Strålin, medicinskt sakkunnig Socialstyrelsen.
Beskriver minsta gemensamma nämnare
Målbilden beskriver sex centrala delar i primärvårdens arbete med psykisk ohälsa:
- vårdcentraler omhändertar mild till måttlig psykisk ohälsa hos barn, unga, vuxna och äldre
- stegvis vård
- tvärprofessionellt teamarbete
- kompetens i bemötande
- tillgång till psykolog
- uppföljning av somatisk hälsa hos personer med funktionsnedsättning.
Många vårdcentraler arbetar redan helt eller delvis enligt målbilden, som ska ses som en beskrivning av minsta gemensamma nämnare i omhändertagandet. En kartläggning med 200 svarande vårdcentraler visade att ungefär en fjärdedel av vårdcentralerna saknade tillgång till psykolog.
– Det finns ett behov av att stärka tillgängligheten till psykologisk bedömning och behandling för patienter med mild till måttlig psykisk ohälsa som söker vård i primärvården. Läkare och sjuksköterskor är etablerade professioner på i stort sett alla vårdcentraler, men bemanning med psykologer är mer ojämn och behöver därför lyftas särskilt, säger Pontus Strålin.
Kan användas för att formulera uppdrag till vårdcentraler
Målbilden har tagits fram tillsammans med företrädare för regioner, primärvårdsverksamheter, professions- och brukarföreningar och andra myndigheter. Den riktar sig framför allt till dem som har ett ansvar att leda och styra den regionala primärvården, men även till andra som arbetar med uppföljningsfrågor, omställningen till god och nära vård eller andra systemfrågor som rör regional primärvård. Målbilden kan till exempel användas för att formulera uppdrag och förfrågningsunderlag till vårdcentraler. På sikt kan den även kopplas till indikatorer för att kunna följa upp omställningen till god och nära vård.
– Omställningen till god och nära vård behöver bli mer genomgripande och enhetlig, och börja märkas för patienter och invånare. Regionerna har efterfrågat större tydlighet i ramar och mål för den regionala primärvårdens omställningen till god och nära vård för psykisk ohälsa. Med en gemensam målbild förbättras möjligheterna att genomföra omställningen och att följa upp den över tid även inom detta område, säger Maria Hilberth, enhetschef nära vård på Socialstyrelsen.
Målbilden är del av ett regeringsuppdrag att genomföra insatser för att främja, stödja och följa omställningen till en god och nära vård för att förbättra primärvårdens omhändertagande av psykisk ohälsa. Uppdraget slutredovisas i mars 2025.
Läs mer på webbsidan Psykisk ohälsa – målbild för vårdcentraler
Teamsmöten för vårdcentralerna
Socialstyrelsen bjuder in till teamsmöten under hösten då målbilden presenteras och det finns möjlighet att ställa frågor. Mötena vänder sig särskilt till personer som arbetar på vårdcentral: som verksamhets- eller enhetschef, samordnare eller kliniskt verksam, samt personer som är intresserad av vårdcentralernas arbete med psykisk ohälsa.
Mer information och länk till teamsmötena hittar du i vårt kalendarium