God och nära vård: dags att prioritera primärvården
– Det pågår mycket arbete i regioner och kommuner, och visst tas det steg framåt. Men för att patienter och invånare ska märka av effekterna krävs det betydligt fler strukturella och bestående förändringar. Det gäller särskilt för primärvården, säger Mattias Fredricson avdelningschef på Socialstyrelsen.
Idag lämnar Socialstyrelsen in en delrapport över myndighetens insatser för att stödja, främja och följa upp omställningen till god och nära vård under 2024. Rapporten innehåller också en lägesbeskrivning som bygger på tidigare uppföljningar. I den konstaterar Socialstyrelsen att tillgängligheten till primärvården blivit något bättre, att det är marginellt fler patienter som känner sig delaktiga och även om kontinuiteten förbättrats för vissa grupper så nås inte målen.
Steg mot en god och nära vård
Även om mycket återstår av omställningen, så ser Socialstyrelsen tecken på att steg tas mot en god och nära vård. Till exempel pekar indikatorer som mäter påverkbar slutenvård vid kronisk sjukdom och oplanerade återinskrivningar bland äldre i önskad riktning. En större andel av patienterna får en medicinsk bedömning inom tre dagar i primärvården, och det gäller även barn och unga med psykisk ohälsa. Andelen medicinska bedömningar som genomfördes inom tre dagar har ökat och dessutom har samverkan mellan kommuner och regioner utvecklats.
Statsbidrag ska utveckla en god och nära vård
Socialstyrelsen ser att ännu fler insatser behöver leda till strukturella och mer bestående förändringar för att omställningen ska ta nödvändiga kliv. Från 2025 ansvarar Socialstyrelsen för att fördela statsbidrag till omställningen. I år handlar det om 3,6 miljarder som kan sökas av regioner och kommuner. Statsbidraget kan exempelvis användas för att
- öka öppettider och minska väntetiderna på vårdcentralerna (tillgänglighet)
- öka tillgången till läkare som kan arbeta som fast läkarkontakt (kontinuitet)
- säkerställa att patienten får information om vårdkontakter och planerade vård- och omsorgsinsatser (delaktighet, personcentrering).
– Socialstyrelsen vill aktivt bidra till de förändringar som är nödvändiga för att uppnå målen med omställningen. Vi har ett brett uppdrag när det gäller god och vård och vi har också många andra uppdrag som samspelar och går i samma riktning. Bland annat ger vi stöd i arbetet med att öka vårdplatserna, för en effektiv personalplanering i regionerna och inte minst kring införandet av den nya socialtjänstlagen, säger Mattias Fredricson.
Om god och nära vård
- Målet med omställningen är att patienten får en god, nära och samordnad vård som stärker hälsan. Målet är också att patienten är delaktig utifrån sina förutsättningar och preferenser och att en effektivare användning av hälso- och sjukvårdens resurser ska kunna uppnås. En primärvårdsreform är kopplad till omställningen med målen att
- tillgängligheten till primärvården ska öka
- att patienten ska vara mer delaktig
- att vården ska vara personcentrerad
- att kontinuiteten ska öka.
- Bakom omställningen ligger ett behov av att anpassa hälso- och sjukvårdssystemet för att möta nuvarande och framtida utmaningar. Allt fler invånare lever med kroniska sjukdomar som kräver omhändertagande under lång tid, den psykisk ohälsan ökar samtidigt som den medicinska utvecklingen ger nya möjligheter. Även den demografiska utvecklingen har förändrat människors behov av hälso- och sjukvård.
Läs mer om statsbidraget god och nära vård