Äldre kvinna sitter ensam och ser sorgset ut genom fönster

Nytt diskussionsmaterial stöttar i arbetet med våld mot äldre

Publicerad:
Våld kan förekomma i äldres olika relationer, men våldet behöver inte lämna blåmärken. Det kan till exempel handla om psykiskt våld eller att inte få tillräcklig hjälp med mat, mediciner och hygien. För att kunna stoppa våldshandlingar behövs kunskap – därför har Socialstyrelsen tagit fram ett diskussionsmaterial för personal inom äldreomsorgen.

Materialet innehåller kunskap, fallbeskrivningar och diskussionsfrågor om hur våld kan upptäckas och hur man för ämnet på tal. Tanken är att materialet används under ett APT med temat våld och äldre.

– Syftet är att öka kännedomen om att våld förekommer bland äldre personer och att så ett frö för fortsatt arbete mot våld, säger Linda Vikman som är utredare på Socialstyrelsen.

Ett reellt problem för många äldre

10 till 15 procent av alla över 60 år har utsatts för våld de senaste tolv månaderna. Mörkertalet antas vara stort. Källa: Jämställdhetsmyndigheten. 

Ändrat beteende kan vara tecken på våld

Tecken på våldsutsatthet kan vara allt från ett blåmärke till ett ändrat beteende, till exempel att den äldre drar sig undan eller upplevs vara orolig, rädd eller nedstämd.

Exempel på situationer då våld kan förekomma

  • Våld har förekommit i relationen över tid. Det försvinner inte vid en viss ålder.
  • Många äldre är beroende av en partner eller vuxna barn för att klara vardagen. Det gör dem sårbara för att utsättas för våld.
  • Många äldre som drabbas av demenssjukdom får ett förändrat beteende. Hit hör bland annat oro och aggressivitet, vilket kan leda till att de blir våldsamma mot dem i sin närhet
  • Omsorgspersonal kan utöva våld mot äldre.

Ge äldre chansen att berätta

Har du en känsla av att våld kan förekomma finns en viktig sak att göra: Prata om det.

– Det viktigaste du inom äldreomsorgen kan göra är att våga fråga den äldre om du misstänker att något inte står rätt till. Det kan kännas som svåra samtal, men också omtänksamma. Genom att fråga ger vi den äldre en chans att berätta, samtidigt som vi kan få ett underlag för att hantera det våld som eventuellt förekommer, säger Linda Vikman.

Tips om hur du pratar med äldre om våld (Kunskapsguiden.se)

Vad är personalens uppgift?

Att upptäcka och stoppa våld är ett lagarbete. Omsorgspersonalen behöver inte kunna allt om våld och behöver inte själva lösa alla situationer. Uppgiften är att reagera på eventuella tecken, skapa ett tryggt klimat för samtal och lyssna på den äldres berättelse.

– Som till exempel undersköterska eller vårdbiträde behöver jag inte veta hur en situation ska lösas. Det jag behöver veta är vem jag ska vända mig till; jag behöver veta hur rutinerna på min arbetsplats ser ut, säger Linda Vikman.

3 saker för att komma igång med arbetet

  • Chefen behöver etablera att våldsupptäckt är en del i jobbet.
  • Chefen behöver skapa rätt förutsättningar för att kunna upptäcka våld, till exempel genom att införa tydliga rutiner, etablera samarbeten med andra delar av kommunen och ta initiativ till utbildningsinsatser.
  • Arbetsgruppen behöver skapa en gemensam grund och diskutera hur man på bästa sätt kan ställa frågor för att upptäcka våld.

Socialstyrelsens diskussionsmaterial är ett bra för att komma igång med arbetet att upptäcka våld.

Ladda ner diskussionsmaterialet

Berätta vad du tycker!

Ge oss 1 minut av din tid och tyck till om artikeln. Inga obligatoriska frågor. Vi ser inte vem du är. Svaren används endast tillsammans med andra svar. Du hjälper oss utvärdera våra nyheter.


Till enkäten

Mer stöd kring äldre och våld