Ungdomar samtalar i ett trapphus.

Barn och unga ska få starkare stöd att lämna kriminella nätverk

Publicerad:
Nu ska stödet till avhoppare stärkas bland annat för att fler barn, ungdomar och kvinnor ska kunna lämna organiserad brottslighet, enligt ett nytt regeringsuppdrag.

− Vi är glada att kunna fortsätta stärka det nationella stödet till avhoppare med fokus på de särskilda utmaningar som vi tidigare identifierat. Kommunerna har idag en god förmåga att ge stöd till vuxna. Vi behöver säkra att motsvarande beredskap finns när det gäller barn och unga, säger Johanna Kumlin, enhetschef på Socialstyrelsen.

Arbetet med barn som avhoppare för med sig andra utmaningar än att jobba med vuxna avhoppare. Bland annat finns det andra utmaningar gällande motivationsarbetet, lagstiftningen, säkerhetsåtgärder och placeringsformer. Under det senaste året har därför Socialstyrelsen, tillsammans med Polismyndigheten, Kriminalvården, Statens institutions-styrelse, fokuserat på hur vi kan utveckla arbetet lokalt med barn och unga som är behov av samhällets stöd och skydd för att hoppa av kriminella grupperingar.

− Socialtjänsten arbetar redan varje dag för att ge stöd till barn och unga i kriminalitet. Skillnaden när det gäller avhopp från organiserad brottslighet är att insatserna kan behöva anpassas efter den hotbild som kan finnas, och där blir samverkan mellan socialtjänst och polis en jätteviktig del, säger Johanna Kumlin.

Nu ska myndigheterna fortsätta utveckla sitt arbete med avhoppare på flera sätt enligt det nya regeringsuppdraget.

Nationell kontaktpunkt och stärkt samverkan med psykiatrin

I det nya uppdraget ingår utöver stärkt stöd till kvinnor, barn och unga, bland annat att myndigheterna ska föreslå en nationell kontaktpunkt för potentiella avhoppare och deras anhöriga. Myndigheterna ska även analysera och föreslå hur samverkan med hälso- och sjukvården, med särskilt fokus på psykiatriska vårdbehov, kan utvecklas i arbetet med stöd till avhoppare.

− Samverkan med psykiatrin behöver förbättras eftersom obehandlade psykiatriska tillstånd kan minska möjligheterna till framgångsrika avhopp, säger Johanna Kumlin.

Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Justitiedepartementet) 1 mars 2025.

Uppdrag om ökat fokus på barn och unga samt andra utvecklingsbehov i arbetet med stöd till avhoppare

Så arbetar Socialstyrelsen med stöd till avhoppare

2021−2023 hade Socialstyrelsen, Polisen, Kriminalvården och Statens institutionsstyrelse ett regeringsuppdrag för att förstärka och utveckla arbetet med stöd till avhoppare från kriminella, våldsbejakande extremistiska och hedersrelaterade miljöer i hela landet. Det mynnade bland annat ut i en gemensam definition och en nationell struktur som beskrivs i ett stödmaterial till socialtjänsten.

De statliga myndigheterna arbetar fortsatt löpande tillsammans med ett 30-tal kommuner med att ge nationellt stöd och utveckla arbetet med stöd till avhoppare.

Under hösten 2024 hålls exempelvis kommunmöten med fokus på tjejer och kvinnor som avhoppare samt barn som avhoppare. Till dessa möten är även polisens lokala avhoppar samordnare inbjudna för att skapa möten och dialog för de som arbetar operativt med avhoppare på lokal nivå.

Socialstyrelsen arbetar även i andra uppdrag för att stärka socialtjänsten och hälso- och sjukvårdens stöd till barn i organiserad brottslighet, bland annat genom

  • stöd till implementering av de rekommenderade insatserna för att motverka normbrytande beteende och återfall i brott hos barn och unga
  • regeringsuppdraget Bob – för att motverka rekrytering av barn och unga i organiserad brottslighet
  • pilotverksamheten om förstärkningsteam där vi stöttar kommuner på plats i det brottsförebyggande arbetet.