Årets lägesrapport – Vård och omsorg för äldre
Antalet personer som är 80 år och äldre beräknas att öka med 38 procent fram till 2033. Det innebär både att behovet av platser i särskilda boenden för äldre (säbo) och behovet av hemtjänst kommer att öka. Det kan också leda till en ökande andel äldre personer med komplexa vårdbehov. Utmaningen handlar både om att det behöver finnas tillräckligt många som arbetar inom vården och omsorgen för äldre personer, och att de har rätt kompetens för att möta äldre personers behov.
Situationen och förutsättningarna ser olika ut i landet, vilket kan få effekt på den vård och omsorg äldre personer får. Att det är stora skillnader i landet inom flera områden, är tydligt i ”Lägesrapport 2025 – Vård och omsorg för äldre”. Nedan kan du läsa om några exempel från rapporten.
Färre undersköterskor i äldreomsorgen
Jämfört med 2022 har antalet undersköterskor inom äldreomsorgen minskat med 4,5 procent. Samtidigt ökade antalet vårdbiträden, vilket kan bero på att det saknas utbildade undersköterskor. Vi kan dock se att det är stora skillnader i olika delar av landet.
För att öka tryggheten och förbättra kvaliteten inom hemtjänsten ska alla äldre personer erbjudas en fast omsorgskontakt, som måste vara undersköterska. De som ofta träffar sin fasta omsorgskontakt upplever i högre grad att de får trygg och individanpassad omsorg. Men tillgången till en fast omsorgskontakt varierar kraftigt mellan olika hemtjänstutförare – allt från 0 till 71 procent av de äldre uppger att de ofta träffar sin omsorgskontakt.
Statsbidrag för att säkerställa god omsorg för äldre
Kommuner kan rekvirera statsbidrag för att säkerställa en god omsorg och hälso- och sjukvård för äldre personer, till och med den 15 maj 2025.
Hemtjänstens roll efter en partners bortgång
I Socialstyrelsens analys av drygt 77 000 efterlevande fick 28 procent hemtjänst efter sin partners bortgång, trots att de inte haft några hemtjänstinsatser tidigare. Det kunde både handla om stöd för personlig omvårdnad och hjälp med olika serviceuppgifter, till exempel städning. En något högre andel män, oavsett ålder, fick hemtjänst i form av service, medan kvinnor från 85 år och uppåt oftare fick omvårdnadsinsatser.
Användningen av antibiotika på säbo och i tandvård ökar
Antalet personer på säbo som behandlas med antibiotika är det högsta sedan 2014. Det kan bland annat kopplas till en ökad användning av urinkatetrar och att fler äldre personer drabbas av trycksår och andra sår – faktorer som ökar risken för vårdrelaterade infektioner.
Även inom tandvården ökar förskrivningen av antibiotika, framför allt till äldre patienter. Särskilt oroande är den ökade användningen av bredspektrumantibiotika. Orsakerna är ännu inte helt klarlagda, men det kan bland annat bero på ett ökat tandvårdsbehov hos patienter med nedsatt allmänhälsa, där antibiotika används i förebyggande syfte.
Större risk för äldre personer att drabbas av ensamhet och psykisk ohälsa
Många äldre personer upplever ensamhet, vilket påverkar deras hälsa och livskvalitet. Av personer över 60 år uppger 26 procent att de har måttliga besvär av ensamhet, och 8 procent att de har allvarliga besvär. Särskilt utsatta är äldre personer från nationella minoriteter och personer med lägre utbildningsnivå.
Äldre män löper också högst risk att ta sitt liv. Siffor från 2023 visar att suicidtalen för äldre män är dubbelt så höga jämfört med yngre män.
Webbinarium
Webbinarium 10 april, Hälsosamtal – ett sätt att motverka ensamhet hos äldre. För dig som möter äldre personer i ditt arbete eller arbetar med hälsosamtal i kommunerna.
Statsbidrag för att motverka ofrivillig ensamhet
Kommuner kan rekvirera statsbidrag för arbete med hälsosamtal för att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre, till och med den 2 juni 2025.