Händer som skriver på ett tangentbord

Så arbetar du kunskapsbaserat med riskbedömningar när någon är våldsutsatt

Publicerad:
Träffar du personer i ditt jobb som är utsatta för våld i nära relation? Genom att använda strukturerade riskbedömningar avgör du vilket stöd eller skydd som är relevant för den som är våldsutsatt.

Visste du att…

Var tredje kvinna har drabbats av våld i nära relation någon gång i livet.
Källa: Brottsförbyggande rådet, 2024
När den nya socialtjänstlagen träder i kraft den 1 juli 2025 läggs stor vikt vid att arbeta kunskapsbaserat. Socialtjänstens stöd ska ges utifrån bästa tillgängliga kunskap, en viktig del i det som kallas evidensbaserad praktik. 
 
Men vad innebär det att arbeta evidensbaserat när man ska bedöma risk för våldsutsatthet?
 
– För att arbeta evidensbaserat behöver man medvetet och systematiskt använda olika kunskapskällor. När man ska välja insats för en person behöver man titta på den berörda personens situation, erfarenhet och önskemål, bästa tillgängliga kunskap och använda sin egen professionella expertis, säger Renée Andersson, forskare på Socialstyrelsen.

Standardiserade riskbedömningar till hjälp

Att använda en standardiserad riskbedömningsmetod gör att bedömningen blir strukturerad och minskar risken för att missa viktig information om den våldsutsattas situation. Och även om en bedömningsmetod inte ger alla svar i en utredning, så är den en viktig pusselbit i den övergripande bedömningen av den drabbades situation. 
 
– Standardiserade riskbedömningsmetoder är mer tillförlitliga i att bedöma risk än vad ostrukturerade bedömningar baserade på egen tidigare erfarenhet är, säger Renée Andersson.

"Det kan handla om liv och död"

Ett exempel på varför det är viktigt att arbeta med standardiserade riskbedömningsmetoder syns i Socialstyrelsens skade- och dödsfallsutredningar. Senaste rapporten bygger på 60 fall där 69 brottsoffer drabbats av dödligt våld eller försök till dödligt våld.
 
Där framkommer brister som att:
 
  • frågor om våldsutsatthet sällan ställdes
  • få insatser erbjöds till våldsutsatta
  • riskbedömningar och säkerhetsplaneringar ofta saknades, vilket kan ha bidragit till att riskerna i dödsoffrens situation inte blev tydliggjorda.
– Det här bara måste bli bättre. Därför är det så viktigt att verkligen göra riskbedömningar och använda sig av de bedömningsstöd som finns. Det kan handla om liv och död, säger Renée Andersson.

Tre kunskapsbaserade stöd som finns idag

FREDA: Stöd för att bedöma risk för våldsutsatthet 

Genom att använda FREDA minskar risken för att missa viktig information, eftersom FREDA kompletterar de egna erfarenheternas roll i bedömningen.
 
Mer om FREDA i Socialstyrelsens metodguide

HEVA: Stöd vid utredningar av barn mellan 12 och 17 år som är eller kan vara utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck. 

HEVA är baserat på forskning och bästa tillgängliga kunskap så att utredningarna ska bli mer systematiska och grundliga för att kunna ge barn lämpligt stöd och skydd.  
 
Läs nyheten om bedömningsstödet HEVA

Lärstöd i evidensbaserad praktik

Ger dig som arbetar i socialtjänsten verktyg som kan leda till mer evidensbaserad praktik i er verksamhet. Ökad evidensbaserad praktik i arbetet skapar största möjliga nytta för klienter och brukare. 
 
Mer om lärstöd i evidensbaserad praktik på Kunskapsguiden
 

Arbete med våldsutövare – hur gör du när evidens och beprövade metoder saknas?

Idag finns inga evidensbaserade metoder när det gäller upptäckt, riskbedömning eller behandling riktade till våldsutövare. Hur ska då socialtjänsten kunna arbeta kunskapsbaserat med att få våldsutövare att sluta använda våld?   
 
Socialstyrelsen rekommenderar i nuläget inga metoder framför andra med anledning av bristen på evidens. 
 
Trots det finns viktiga aspekter att ha med sig i arbetet med våldsutövare: Du behöver arbeta med säkerheten för de våldsutsatta framför ögonen och prioritera bedömning av risk.
 
Jenny Rangmar är ansvarig för den nationella kunskapsutvecklingssamordningen för arbete med våldsutövare. Hon säger:
 
– Det görs massor av bra arbete med våldsutövare i kommunerna, till exempel när det gäller arbetssätt och behandling. Fortsätt med det. Vänta inte in nationellt klartecken, säger hon. 

Några råd kring arbetet med våldsutövare

  • Generellt gäller: gör som ni brukar.
  • Arbeta enligt evidensbaserad praktik vid beslut om insatser. Då systematiserar och medvetandegör ni ert arbete. Ta gärna hjälp av Lärstöd i evidensbaserad praktik.
  • Läs om metoder som kan användas i arbetet med våldsutövare.

Metoder som kan användas i arbetet med våldsutövare, på sida om personer som utövarar våld i nära relation

Lärstöd i evidensbaserad praktik på Kunskapsguiden

Den 1 juli träder den nya socialtjänstlagen i kraft, lagen kommer att vara bättre anpassad till hur samhället ser ut idag. Syftet är att göra socialtjänsten mer förebyggande, tillgänglig och kunskapsbaserad. Läs mer om den nya lagen och hur Socialstyrelsen kan stötta kommuner med omställningen:

En socialtjänst i förändring