Äldre kvinna medicinerar

Använd öppna jämförelser för att utveckla vård och omsorg

Publicerad:
Nu finns resultaten publicerade för kommunundersökningen öppna jämförelser äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård. Vi kan bland annat se att färre äldre får olämpliga läkemedel. Samtidigt sjunker resultatet gällande hur många kommuner som har tagit beslut i nämnd om övergripande kompetensutvecklingsplan för läkemedelshantering och basal hygien.

Öppna jämförelser är en årlig enkätundersökning som gör det möjligt att jämföra den kommunala hälso- och sjukvårdens samt socialtjänstens kvalitet i hela Sverige, med hjälp av indikatorer och mått. Öppna jämförelser omfattar tio olika områden, bland annat äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård. För dessa områden var svarsfrekvensen i år 97 procent.

– Öppna jämförelser ger stöd för analys och lärande. Resultaten kan spegla pågående förbättringsarbeten och synliggöra behov av kompetensutveckling och beslut inom viktiga områden nationellt, regionalt och lokalt säger Camilla Bucht, utredare på Socialstyrelsen.

Färre äldre får olämpliga läkemedel

Ett resultat som fortsätter att minska inom äldreomsorgen är att färre äldre får olämpliga läkemedel. Känsligheten för läkemedel ökar till följd av både åldrande och sjukdom, och det är vanligt att äldre använder många läkemedel. En del läkemedel bör undvikas till äldre personer på grund av alltför hög risk för biverkningar i denna åldersgrupp. Resultatet gäller personer som är 75 år och äldre, och som har insatser från hemtjänsten eller bor på särskilda boenden för äldre.

– Resultaten tyder på att många regioner arbetar med att förbättra läkemedelsanvändningen bland äldre, men också att många regioner behöver fortsätta arbeta mer aktivt med detta. Skillnader kan bero på i vilken utsträckning läkare förskriver läkemedel till äldre och i vilken utsträckning läkemedelsgenomgångar genomförs, säger Ann-Catrin Johansson, utredare på Socialstyrelsen.

Politiska styrningen behöver engagera sig mer i kompetensfrågorna

I enkäten om kommunal hälso- och sjukvård framkommer det att drygt hälften av kommunerna har tagit beslut i nämnd om övergripande kompetensutvecklingsplaner rörande läkemedelshantering respektive basala hygienrutiner.

– Personalens kompetensutveckling är grundläggande för en god vård och omsorg. Ytterst är det den politiska styrningens beslut som skapar förutsättningarna för ett systematiskt och övergripande arbete med kompetensutveckling. Därför har vi utvecklat flera indikatorer kring nämndernas beslut om kompetensutveckling inom en rad områden, säger Camilla Bucht.

Som stöd till förbättringsarbeten har Socialstyrelsen tagit fram många olika typer av utbildningar och kunskapsstöd som kopplar till indikatorerna i öppna jämförelser. Ett urval av stöden som rör kommunal hälso- och sjukvård finns samlade i ett särskilt stödmaterial på Kunskapsguiden.

Läs mer på Kunskapsguiden om styrning och ledning av kommunal hälso- och sjukvård:

Att använda öppna jämförelser för att utveckla den kommunala hälso- och sjukvården – Kunskapsguiden

Ta del av fler resultat ur kommunundersökningen

Förutom äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård mäts även följande områden i öppna jämförelser: ekonomiskt bistånd, funktionsnedsättning, LSS, krisberedskap, missbruks- och beroendevård, motverka hemlöshet, social barn- och ungdomsvård, socialpsykiatri, våld i nära relationer.

Ta del av resultatet här: 

Öppna jämförelser av kommunal hälso- och sjukvård – Socialstyrelsen

Öppna jämförelser av äldreomsorg – Socialstyrelsen

Öppna jämförelser av socialtjänst – Socialstyrelsen