Kvinnor på äldreboende sitter i soffa och fåtölj och samtalar

Använd flera källor för en kunskapsbaserad äldreomsorg

Publicerad:
För att äldre personer ska få vård och omsorg av god kvalitet utifrån sina behov behöver vi mer kunskap om vilka metoder och arbetssätt som verkligen fungerar. Här är forskningen viktig, men även lokal uppföljning och utvärdering är avgörande för att skapa en kunskapsbaserad äldreomsorg.

I den nya socialtjänstlagen finns krav på att verksamheten ska bedrivas i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. För att detta ska fungera i praktiken behövs både mer relevant forskning och bättre spridning och tillämpning av befintlig kunskap, så att den når ut och används i kommuner och verksamheter.

Kunskapskällor som stärker äldreomsorgen

En kunskapsbaserad äldreomsorg bygger inte bara på forskning utan även på andra viktiga kunskapskällor, som att:

  • lyssna på de äldre och deras anhöriga
  • ta vara på personalens expertis och erfarenhet
  • vidareutveckla den kunskap som redan finns hos personalen
  • skapa egen lokal kunskap genom utvärderingar och uppföljningar.

Nya begrepp förklaras i broschyr

Begreppen vetenskap och beprövad erfarenhet kan vara svåra att definiera, eftersom de används på olika sätt i olika sammanhang. Därför tar Socialstyrelsen just nu fram broschyren Om beprövad erfarenhet i socialtjänsten, där begreppen förklaras och anpassas till socialtjänstens förutsättningar. För att begreppen ska bli så relevanta och användbara som möjligt tar vi hjälp av chefer och medarbetare i socialtjänstens verksamheter.

Äldre och personalen som kunskapsbärare

En kunskapsbaserad äldreomsorg handlar inte enbart om att tillämpa vetenskap och beprövad erfarenhet. En annan kunskapskälla är de äldre själva – deras situation, erfarenheter och önskemål.

Personalen behöver kombinera sin kunskap om de äldre med forskning, beprövad erfarenhet samt sin egen yrkesskicklighet och praktiska erfarenhet.

Kompetensförsörjning är avgörande

En av äldreomsorgens stora utmaningar är att rekrytera och behålla personal med rätt kompetens. För att lyckas med det krävs ökat fokus på arbetsmiljö och arbetsvillkor, så att personalen kan, vill och orkar stanna kvar i yrket.

Att få möjlighet att utveckla sin kompetens och att erbjuda ett effektivt arbetsplatslärande är en viktig del. Genom att personalen får möjlighet att utvecklas och lära sig nya metoder och arbetssätt blir yrket blir mer attraktivt. Det bidrar också till att äldreomsorgen förbättras och anpassas till de äldres behov.

Lär dig mer och dela erfarenheter om kunskapsbaserad äldreomsorg:

Stöd till dig som vill bygga lokal kunskap genom utvärderingar

  • Ladda ned vårt utvärderingsstöd som hjälper dig och kollegorna att planera, genomföra eller beställa utvärderingar i äldreomsorgen. Stödet är kopplat till arbetsdifferentiering i äldreomsorgen, men kan även användas i utvärderingar inom andra områden.
    Stöd för utvärdering i kommuner och verksamheter

Lärstöd för dig som vill driva utveckling i din verksamhet

  • Ta del av vårt lärstöd som innehåller delar om att använda bedömningsmetoder, hitta forskning, öka de äldre personernas delaktighet, göra individbaserad systematisk uppföljning samt väga samma olika kunskapskällor.
    Lärstöd i evidensbaserad praktik

Ny socialtjänstlag 2025

Den 1 juli träder den nya socialtjänstlagen i kraft, lagen kommer att vara bättre anpassad till hur samhället ser ut idag. Syftet är att göra socialtjänsten mer förebyggande, tillgänglig och kunskapsbaserad. Läs mer om den nya lagen och hur Socialstyrelsen kan stötta kommuner med omställningen:

En socialtjänst i förändring