Han sprider trygghet till barn
Att ge ett barn en möjlighet att få känna sig viktig, det är kärnan i att vara kontaktfamilj. Det säger Fredrik, som har lång erfarenhet av att hjälpa barn. Emma var en stökig tjej, som en dag i veckan fick leva familjeliv med rutiner, hänsyn och många runt bordet hos Fredrik.
Fredriks berättelse
Att Fredrik och hans fru Lina ville bli kontaktfamilj började med att de blev inspirerade av sin granne som haft uppdrag för barn i många år.
– Vi kände att vi ville göra en insats och tog kontakt med kommunen som så småningom gjorde en utredning av oss. Både för att se om vi var lämpliga för uppdraget och vilket slags barn vi skulle passa för.
Ganska snabbt fick de en förfrågan om att bli kontaktfamilj för Emma, en flicka som gick på lågstadiet och hade problem i skolan. Hon var aggressiv, hamnade ständigt i bråk och hade svårt att få kompisar.
Trodde skulle passa barnets behov
– Att vi fick det här uppdraget berodde på att socialtjänsten trodde på att vi skulle passa hennes behov, säger Fredrik. Vi bodde dessutom mycket närmare både skolan och en kompis till Emma som hon kom bra överens med.
Det bestämdes att Emma skulle få bo hos Fredriks familj en vanlig dag mitt i veckan. Hon sov och åt hos dem, och lekte väldigt mycket med sin kompis.
Det var också så att Emma bodde ensam med sin mamma och hade dålig kontakt med sin pappa som bodde på annat håll.
Övning att leva i familj
– Hos oss fick hon övning i att leva i en familj med två föräldrar, flera syskon och med fler gränser än vad hon hade hemma, säger Fredrik.
Hemma kunde hon styra och ställa lite som hon ville. Men hos Fredriks familj, med flera barn och vuxna, gäller det att visa hänsyn till varandra och hjälpas åt. Dessutom fick hon uppleva en annan pappa än sin egen, som var ganska frånvarande i hennes liv.
Fredriks egna barn är yngre och lekte inte så jättemycket med Emma. Hon var mest intresserad av att få umgås med sin jämnåriga kompis.
– Vi märkte att det var bra för henne, säger Fredrik. Det känns bra att vi gav henne nya goda erfarenheter.
Utvecklande också för de vuxna
Uppdraget som kontaktfamilj är utvecklande också för Fredrik själv och hans fru, säger han.
– Det bidrar till den egna personliga utvecklingen. Man får lära känna olika slags barn med olika läggningar. Vilket i sin tur innebär att man får lära sig att hantera olika personligheter och beteenden. Det är som en livsskola.
Fredrik och hans fru fick mersmak av sina första uppdrag av att bidra till ett bättre liv för barn. I deras fall tyckte de att få hjälpa barn bara en gång i veckan blev för lite.
– Att vara kontaktfamilj är något väldigt bra, säger Fredrik. Man kan göra mycket gott för ett barn på det sättet. För oss ledde det till att vi ville engagera oss ännu mer och sökte uppdrag som familjehem för barn som bor på heltid hos oss.
Kort om Fredrik
Familj: Fru och flera barn
Bor: I hus i mindre stad
Ålder: 40-årsåldern