Om donation

Sjukvården gör allt de kan för att rädda liv. Det är först när livet inte går att rädda och livsuppehållande behandling inte längre hjälper patienten som frågan om donation kan bli aktuell. En organdonator kan vara allt från 0 år upp till 80–90 år.

Donation och transplantation räddar liv

Transplantation av organ och vävnader är en livräddande behandling för många svårt sjuka människor. I andra fall kan transplantation ge avsevärt förbättrad hälsa och högre livskvalitet. Organ från en enda donator kan rädda upp till åtta människors liv och donerad vävnad från en avliden person kan hjälpa femtio personer.

Du bestämmer om du vill donera

I Sverige har alla rätt att själva bestämma om de vill donera sina organ och vävnader efter döden. Det är den egna viljan som ska respekteras. Detta framgår av 3 § lagen (1995:831) om transplantation. Oavsett hälsotillstånd eller ålder kan du ta ställning och anmäla ditt ja eller ditt nej i donationsregistret och genom att berätta om din inställning för dina närstående så att det inte uppstår tveksamheter.

Vid utredning av patients inställning till organ- och vävnadsdonation söker behörig hälso- och sjukvårdspersonal alltid i donationsregistret och pratar med närstående. Om det efter utredningen framkommer att det inte strider mot patientens vilja kan en donation bli möjlig. En donation får inte genomföras om patienten inte vill donera, om det uppstår motstridiga uppgifter om den avlidnes vilja att donera eller om det finns andra skäl som talar emot en donation. Finns det närstående som man inte får tag i och den avlidnes vilja är okänd får man inte heller genomföra en donation.

Närståendes roll i utredningen

Närstående är viktiga i utredningen av patientens vilja eller inställning till donation. Den ansvariga sjukvårdspersonalen pratar alltid med de närstående oavsett om patienten har registrerat sin vilja i donationsregistret eller inte. Om patienten inte har registrerat sin vilja i donationsregistret, eller på annat sätt gjort sin vilja känd, tillfrågas de närstående om vad patienten sannolikt skulle ha velat.

Närstående har rätt till skälig betänketid och måste vara överens om sin tolkning. Närstående är också viktiga i den medicinska utredningen, som alltid görs inför en eventuell donation, och som ger svar på om organ och vävnader är lämpliga att transplanteras.

Beslutsoförmögna vuxna undantas från donation

Ingrepp får inte genomföras om en person hade en funktionsnedsättning av sådan art och grad att han eller hon som vuxen uppenbarligen aldrig haft förmågan att förstå innebörden av och kunna ta ställning till donation. Det innebär att vuxna personer som är beslutsoförmögna med intellektuella funktionsnedsättningar ska undantas när det gäller donation från avlidna.

Denna begränsning omfattar inte en vuxen person som är tillfälligt beslutsoförmögen, eller som senare i livet drabbas exempelvis av en demenssjukdom som medför att personen inte längre har möjlighet att förstå innebörden av donation.

Barn upp till 18 år, med en omfattande funktionsnedsättning, omfattas inte heller av denna begränsning eftersom de företräds av sina vårdnadshavare.

Donationsprocessen

Organdonation

Vilka organ kan doneras?

De organ som kan doneras och transplanteras i Sverige är njure, lever, lunga, hjärta, bukspottkörtel och tunntarm. Njurar, och i enstaka fall del av lever, kan transplanteras både från avlidna och levande donatorer.

Två vägar till organdonation efter döden

Enligt svensk lag är en person död när hjärnans samtliga funktioner totalt och oåterkalleligt har fallit bort. Om personen vårdas vid en intensivavdelning när döden inträffar kan donation av organ bli aktuell efter att det har fattats beslut om att livsuppehållande behandling inte längre är meningsfull för patienten. Donationsprocessen skiljer sig åt beroende på om döden orsakats av en svår, nytillkommen hjärnskada eller av cirkulationsstillestånd:

  • DBD (Donation after Brain Death) – donation då döden inträffar efter primär hjärnskada
  • DCD (Donation after Circulatory Death) – donation då döden inträffar till följd av cirkulationsstillestånd.

Vävnadsdonation

Vilka vävnader kan doneras?

De vävnader som tas tillvara är framför allt hud, hjärtklaffar, benvävnad (delar av skelettet, till exempel höftbenskula), muskelsenor och hornhinnor. Om vävnadsdonation sker i samband med en organdonation omhändertas vävnaderna efter att organdonationen är genomförd.

När är vävnadsdonation möjlig?

Vävnadsdonation är till skillnad från organdonation möjlig vid många fler dödsfall. Vävnader behöver inte vara försörjda med syresatt blod när de tas tillvara för donation. Om vävnadsdonation sker i samband med en organdonation omhändertas vävnaderna efter att organdonationen är genomförd. 

Läs mer

Donationsoperation

Efter att patienten är dödförklarad kan en donationsoperation påbörjas om donationsviljan är positiv. Operationen sker med största respekt för den avlidna. De donerade organen och vävnaderna tas tillvara vid en operation, som i stor utsträckning liknar en vanlig operation. Det som syns efteråt är det hopsydda operationssåret.

Begravning

Efter donationsoperationen görs den avlidna i ordning på vanligt sätt och de närstående får möjlighet att ta ett sista farväl. Ingreppet påverkar inte när begravningen kan äga rum eller något annat kring begravningen. Donationsingrepp syns inte vid begravning med öppen kista.

Dödsfall utomlands

Om man är utomlands och avlider under sådana omständigheter att donation är möjlig gäller reglerna i det landet man befinner sig.

Donation för forskning och utbildning

Donation för annat medicinskt ändamål

När du anmäler dig i donationsregistret tar du även ställning till om du vill donera för annat medicinskt ändamål. Med annat medicinskt ändamål menas medicinska forskningsprojekt som syftar till att ta fram bättre behandling av sjukdomar, som diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Forskningsprojekten ska alltid vara godkända av etikprövningsmyndigheten. Annat medicinskt ändamål kan också omfatta kvalitetssäkring och utbildning i behandlingsmetoder, till exempel för operationstekniker.

Läs mer om donation för annat medicinskt ändamål.

Annat medicinskt ändamål är inte detsamma som att donera hela kroppen för medicinsk undervisning som du kan läsa om nedan.

Helkroppsdonation för medicinsk undervisning

Den som vill donera hela sin kropp till medicinsk och anatomisk undervisning måste under sin livstid skriva ett avtal om detta med någon av de medicinska högskolorna. Helkroppsdonation är inte samma sak som organ- och vävnadsdonation och hanteras inte av Socialstyrelsens donationsregister.

​​​Institutionerna är generellt intresserade av helkroppsdonationer men avgör från fall till fall om de kan acceptera en donation. Avtalet tecknas med den mottagande institutionen vid respektive universitet, se nedan.

I avtalet kommer donatorn och mottagaren överens om vad som ska gälla, till exempel när det gäller ceremonier som kyrklig, borgerlig eller utan ceremoni, uppgifter om anhöriga, gravplats eller minneslund. Institutionen ersätter med ett fast belopp kostnader i samband med begravningen. Inga kostnader ersätts i förväg.

Den som avser att donera hela kroppen på detta sätt kan ändå välja att säga ja till donation för transplantationsändamål. Den mottagande institutionen kan ge ytterligare upplysningar om hur man gör i dessa och andra avseenden som helkroppsdonator.

Medicinska institutioner som accepterar helkroppsdonationer:

Donation medan du lever

Vad kan du donera när du lever?

Att vara levande givare innebär att du kan bidra genom att donera en njure, del av levern, en höftbenskula i samband med höftoperation, blod, fosterhinna, könsceller, stamceller och annat humanmaterial som exempelvis bröstmjölk och tarmflora.

Njurtransplantation från en levande donator

Njurar kan transplanteras både från avlidna och levande donatorer. En njurdonation från en levande givare innebär i de flesta fall att en person får en frisk njure från en släkting eller annan närstående. Skulle det visa sig att den tilltänkta donatorn inte matchar mottagaren finns möjlighet till korsvis donation genom att delta i ett njurbytesprogram. Programmet är enkelt uttryckt en databas som bygger på ett samarbete mellan alla transplantationscentra i Norden.

Att välja att donera en njure är ett livslångt beslut. Beslutet ska vara grundat på egen fri vilja och utan påtryckningar från andra. Att få en njure från en levande givare är när det är möjligt det bästa behandlingsalternativet.

Läs mer

Ladda ner eller beställ publikationen: Till dig som vill veta mer om att donera en njure.

Beställ eller ladda ner vår publikation

 

Kontakta oss

Nationellt Donationscentrum

E-post: donation@socialstyrelsen.se
Telefon: 075-247 30 00

Telefontider
Måndag 09:00–10:00 
Onsdag 13:00–14:00 
Telefonen är stängd dag före helgdag och helgdag.

Ta ställning – visa din vilja i donationsregistret

Här kan du anmäla ett ja eller nej till donation. Du kan även ändra din anmälan eller ta bort tidigare gjord anmälan. Under frågor och svar hittar du svaren på det som många funderar kring.