Om donation
Sjukvården gör allt de kan för att rädda liv. Det är först när livet inte går att rädda och livsuppehållande behandling inte längre hjälper patienten som frågan om donation kan bli aktuell. En organdonator kan vara allt från 0 år upp till 80–90 år.
Donation och transplantation räddar liv
Transplantation av organ och vävnader är en livräddande behandling för många svårt sjuka människor. I andra fall kan transplantation ge avsevärt förbättrad hälsa och högre livskvalitet. Organ från en enda donator kan rädda upp till åtta människors liv och donerad vävnad från en avliden person kan hjälpa femtio personer.
Du bestämmer om du vill donera
I Sverige har alla rätt att själva bestämma om de vill donera sina organ och vävnader efter döden. Det är den egna viljan som ska respekteras. Detta framgår av 3 § lagen (1995:831) om transplantation. Oavsett hälsotillstånd eller ålder kan du ta ställning och anmäla ditt ja eller ditt nej i donationsregistret och genom att berätta om din inställning för dina närstående så att det inte uppstår tveksamheter.
Vid utredning av patients inställning till organ- och vävnadsdonation söker behörig hälso- och sjukvårdspersonal alltid i donationsregistret och pratar med närstående. Om det efter utredningen framkommer att det inte strider mot patientens vilja kan en donation bli möjlig. En donation får inte genomföras om patienten inte vill donera, om det uppstår motstridiga uppgifter om den avlidnes vilja att donera eller om det finns andra skäl som talar emot en donation. Finns det närstående som man inte får tag i och den avlidnes vilja är okänd får man inte heller genomföra en donation.
Kontakta oss
Nationellt Donationscentrum
E-post: donation@socialstyrelsen.se
Telefon: 075-247 30 00
Telefontider
Måndag 09:00–10:00
Onsdag 13:00–14:00
Telefonen är stängd dag före helgdag och helgdag.