Stöd och vägledning till hälso- och sjukvården
Covid-19 klassas inte längre som en allmänfarlig eller samhällsfarlig sjukdom. Däremot är det fortfarande en anmälningspliktig sjukdom. För dig som arbetar inom vård och omsorg är det viktigt att hålla i det smittförebyggande arbetet.
Det här gäller nu
Covid-19 klassas inte längre som en allmänfarlig eller samhällsfarlig sjukdom. Det fortsätter dock att vara en anmälningspliktig sjukdom.
Läs mer om anmälningspliktiga sjukdomar och vad det innebär hos Folkhälsomyndigheten
Folkhälsomyndighetens information om covid-19 till personal i vård och omsorg
Här hittar du som arbetar inom vård och omsorg samlad information om covid-19 från Folkhälsomyndigheten. Folkhälsomyndighetens rekommendationer kan användas som ett komplement till gällande föreskrifter och regionalt och lokalt utarbetade riktlinjer där du arbetar.
Postcovid – kvarstående eller sena symtom efter covid-19
Kunskapsstöd till beslutsfattare och personal i hälso- och sjukvården
Övergripande kunskapsstöd med rekommendationer om vård vid postcovid, inklusive rehabilitering, och stöd för att bygga kunskap och följa upp vården systematiskt.
Postcovid – övergripande kunskapsstöd med rekommendationer, (pdf)
Donation och transplantation
Stöd för donations- och transplantationsverksamheter
För blodgivning bör samma karensregler gälla för covid-19 infektion som för influensaliknande sjukdom enligt SOSFS 2009:28 bilaga 5 punkt B. För donation av celler, vävnader och organ kan de berörda verksamheterna göra sin egen risknyttabedömning och utifrån denna avgöra om tillvaratagande, transplantation och/eller förvaring och frisläppning kan ske.
Vid behov kontakta Folkhälsomyndigheten som ansvarar för skydd mot smittsamma sjukdomar.
Rekommendation från transplantationsenheterna om screening av organdonatorer, 18 maj 2020 (pdf)